Kuenka: Lebdeći grad na kamenu

B92 22.02.2019 09:31
Kuenka: Lebdeći grad na kamenu


Kuenka je glavni grad istoimene španske pokrajne koja se nalazi 170 kilometara istočno od Madrida, a sagradili su je Mavari u 8. veku.Delimično je uništena tokom Napoleonovih ratova početkom 19. veka. 

Srednjovekovni grad pod kojih žubori tirkizna reka Huesar izgleda kao da vas je neko vratio u prošlost, a njegove kule su najbolje opisane i u romanu Migela de Servantesa Don Kihot.

Čitav grad se nalazi na samom rubu litice i sa svojih pet prozora nudi nezaboravan pogled na okolnu prirodu koja se prostire kao na dlanu. Viseće kuće Kuenke iz 15. veka savršen su primer tradicionalne stambene gradnje na liticama. 

Kuenka: Lebdeći grad na kamenu

Kako nije bilo puno prostora za širenje, stanovnici Kuenke su gradili gde su stigli, a to je znači samo jedno – uvis! Podizali su uske i visoke zgrade kako bi što više ljudi imalo svoje mesto za život. U pitanju su neboderi koji se smatraju najstarijim na svetu. 

Zgrade su impresivne kada ih gledate iz daljine, ali kada stojite tačno ispred njih i gledate uvis gotovo su neverovatne kada pomislite koji je to bio arhitektonski podvig pre više od 500 godina.

Ceo gradić ima bajkovit geografski položaj, smešten je na strmom grebenu u dolinama dveju reka: Hukar i Uekar. 

Istorijsko jezgro je pod zaštitom UNESCO-a od 1996. Osim kafeterija i restorana ništa drugo ne remeti srednjevekovni duh. U okolini grada postoje ostaci iz rimskog perioda i veilki amfiteatar, ali prvo gradsko utvđenje su osnovali Arapi u VII veku, a tek u XII veku cela provincija postala je deo hriščanske Španije Na ostacima utvrđenja iz arapskog perioda u XVI veku je podignuta Torre de Mangana – Sahat kula sa koje se pruža jedan od najlepših pogleda na kotlinu.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak