Vučić o rešenju za KiM: Znam da neću uspeti, ali boriću se

RTS 21.02.2019 22:15
Vučić o rešenju za KiM: Znam da neću uspeti, ali boriću se


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je uveren da neće doći do dogovora sa Prištinom oko rešenja kosovskog pitanja, ali da će se za to boriti svim srcem.Vučić je, u intervjuu na TV Prva, rekao da verovatno neće biti nikakvog rešenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju da preko svojih agencijskih mreža pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora.

Vučić je, u intervjuu na TV Prva, rekao da verovatno neće biti nikakvog rešenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju da preko svojih agencijskih mreža pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora.

"Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman da razgovaram sa Prištinom čim ukinu takse", kazao je on.

Dodao je da je veoma uplašen što će ovaj problem ostati našoj deci.

"Sve ću da radim da ne bude tako. Izgubiću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor", podvukao je on.

Vučić je kazao da je realno da ne dođe do dogovora i da će to biti njegova najveća greška.

Istakao je da politički neće da pusti da ovaj problem ostane nerešen, ali već zna da će biti po tom pitanju politički poražen.

"Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji je uspeo da vrati Kosovo na političku mapu sveta", rekao je Vučić.

Upitan da li ima ideju o rešenju odgovorio je potvrdno i naglasio da će je predstaviti istog sekunda kada neko bude prihvatio, a to treba da urade pre svega Albanci.

Njima je, kako je dodao, nešto od te ideje već rekao, a nešto nije.

Ukazao je da se posle emisije na Prvoj sastaje sa šefom diplomatije Burundija, zemlje koja je povukla priznanje Kosova i da se radi o iskrenom prijatelju naše zemlje.

"Biće još takvih prijatelja koji će dolaziti", kazao je on.

Vučić je podsetio da se vidi kako su njegovi prethodnici i politički protivnici ranije štitili ustavni poredak tako dobro, kaže, da su 84 zemlje priznale Kosovo, a u njegovo vreme svega devet, uz 13 koje su "otpriznale" Kosovo.

Vučić se osvrnuo i na nedavnu posetu Minhenu i debatu sa Tačijem u kojoj je odneo poene jer je, kako je rekao, bio pripremljeniji od Tačija, a na to nisu reagovali ni politički protivnici ovde u Srbiji jer nisu imali ni kako, ni čime da reaguju.

Na pitanje voditeljima kako bi oni rešili problem Kosova, dodao je da svi znaju da ništa ne valja i da "koje god rešenje da ponudite u Srbiji nećete dobiti većinu, ali da niko ne nudi nikakvo rešenje".

"Ja rizik preuzimam na sebe, najlakše je kritikovati onog koji radi. Staneš malo sa strane, baciš neki kamenčić, pljuneš na onog koji gura...", rekao je Vučić.

Zamrznuti konflikt više ne postoji, ističe, jer ga Albanci više neće, oni hoće da potpuno konsoliduju državu koju su stvorili 2008, nervozni su i donose neretko i pogrešne odluke, a to vide i Evropa i SAD te i one žure da se to reši, jer vide nervozu Albanaca i vide da bi to moglo da dovede do sukoba, objasnio je Vučić.

O izjavama Dačića i Popovića 

Komentarišući različite stavove ministara Ivice Dačića i Nenada Popovića u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je rekao da ne očekuje da oni imaju jedinstven stav o tome, ali da očekuje da budu realni i ozbiljni.

Dačić je nedavno rekao da je predlog Srbije za rešavanje tog pitanja razgraničenje, dok je Popović naveo da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila".

Na pitanje da li iza Popovića stoji ruski lobiji i da li tu treba tražiti odgovor na ovo što se dešava, Vučić je zahvalio na tom pitanju i dodao da dok je on predsednik i dok njegova stranka ima većinu neće uticati na politiku Srbije.

"Hvala vam na pitanju zato što znam da dobro poznajete one na koje utiču mnoge zapadne ambasade, ima i onih na koje utiču sa istoka...", rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan što radi u interesu srpskog naroda bez obzira na veroispovest i nacionalnost i da razgovara sa svima.

"Sve čujem i slušam, ali služim samo Srbiji. Nijedan ambasador i ambasada neće uticati na politiku dok sam ja predsednik i dok stranka koju vodim ima većinu", rekao je Vučić.

Da li tako rade i ministri, pitala je novinarka, na šta je Vučić ponovio da na njega ne može da utiče niko spolja i da stranci govore da je težak čovek, čak i odvratan, a da veruje da su ministri časni, a to znači da ne rade ni za koga drugog.

Naveo je i da će pitati ministra Nenada Popovića zašto nije zaštitio Kosovo 2008. godine, kada je bio potpredsednik tada vladajuće, Demokratske stranke Srbije.

"Moj odgovor na to što je Popović rekao je 'svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego – što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke? Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo'", rekao je Vučić.

Kaže da ga to još nije lično pitao, ali da će to uraditi kada ga bude video.

O poseti Institutu za majku i dete

Predsednik je izjavio da je tokom posete Intitutu za majku i dete, koja je izazvala kritike u javnosti, poštovao sve procedure i upitao kako je mogao da odbije majku koja ga je zamolila da se slika sa njenim bolesnim detetom.

Kako je primetio, još više bi ga napali da je odbio to i da nije hteo da se slika sa dečakom.

"Ispoštovao sam sve što su mi rekli, obukao mantil, kaljače, stavio masku i mahao deci... To je toliko potresno i divno, ne samo videti tu decu već i njihove majke, koje im pružaju ljubav. To je toliko potresno da morate da zaplačete i da ste od kamena...", rekao je Vučić.

Govoreći o fotografisanju sa dečakom u bolnici, kaže: "Mahnem tom dečaku, Zlatanu, i pokažem mu, pošto znam da dečaci vole da pokažu mišiće, i on meni pokaže mišiće i ja mu kažem: 'Mnogo si jak, da budeš još jači', a onda izlazi njegova majka i kaže: 'Predsedniče, mogu li da vas zamolim, hoće Zlatan da se slika sa vama.' Ona nije imala masku, a ja sam imao na sebi sve što je potrebno. I kako da odbijem majku koja hoće da se slikam sa njenim detetom...? Zamislite na šta bi tek ličile društvene mreže da se nisam slikao."

Kako kaže, rekli bi da je "pravo đubre" da nije video da tu ima puno poena pa da se zato nije slikao, ili zato što se dečak zove Zlatan, ili zbog imena njegove majke.

Vučić kaže da je poljubio dete i zagrlio ga, nadajući se samo da će njemu ili nekoj drugoj deci to što radi nekad u budućnosti moći da pomogne.

"Neću da klečim za Klečku i Oluju"

Vučić je, na konstataciju da je "Milojko Pantić iz Saveza za Srbiju tražio od njega da kleči i izvinjava se Kosovu", pojasnio da ovaj "predstavnik opozicije traži da klekne i pred Hrvatima, Bošnjacima i Albancima".

"To neću učiniti, osim ukoliko to nije nasušna potreba našeg naroda. Ja da se izvinjavam onima koji nisu zaslužili naše izvinjenje, neću da radim da bih se dodvoravao Milojku Pantiću ili nekima sa Zapada", naglasio je on.

Vučić je kazao da vodi politiku u interesu Srbije i da se bori za Srbiju.

"Nije mi teško da molim nemačku kancelarku Angelu Merkel ili kineskog predsednika Si Đinpinga za investicije. Moliću i klečaću za sve što je dobro za Srbiju, ali da klečim i izvinjavam se za 'Oluju' ili 'Klečku' ne pada mi na pamet", poručio je on.

Predsednik je ocenio da srpsko društvo, niti javnost nisu polarizovani, već je reč o tezi koju "gura" deo medija i političara, pripadnika bivšeg režima.

"Uopšte se ne polarizujemo kao društvo. Da se polarizujemo, bilo bi pola–pola. Pričam o stanju u društvu i volji naroda", rekao je Vučić i dodao da je "društveni talog" uvek glasniji od poštenih, ozbiljnih i odgovornih ljudi.

Govoreći o nametnutoj polarizaciji, Vučić ocenjuje da postoji neka vrsta socijalnog okruženja u takozvanoj lažnoj eliti, odnosno političara koji su je kreirali.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak