Maduro zatvara granicu sa Brazilom, upozorava na 'kancerogenu' pomoć

RTS 21.02.2019 21:58
Maduro zatvara granicu sa Brazilom, upozorava na 'kancerogenu' pomoć


Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro naredio je zatvaranje granice sa Brazilom i najavljuje da će to isto učiniti i na granici sa Kolumbijom.Razlog za zatvaranje granice je, kako je rekao predsednik Venecuele, "lažna humanitarna pomoć" čiji je dolazak najavljen za subotu.

Svetski mediji preneli su da je karavan autobusa, u organizaciji opozicije, krenuo iz Karakasa po humanitarnu pomoć koja stiže iz Sjedinjenih Američkih Država.

Paketi pomoći, hrane i lekova, skladišteni su u severnoj brazilskoj državi Roraima, kolumbijskom gradu Kukuta i na karipskom ostrvu Kurasao koje je deo Kraljevine Holandije, navodi Primera edision.

Informasion prenosi da je predsednik namirnice koje treba da stignu nazvao "kancerogenim", a umetnicima koji budu učestvovali na humanitarnom koncertu u Kukuti poručio je da će biti deo međunarodnog zločina – "čiji je cilj vojna invazija na Venecuelu". 

Kako javljaju lokalni mediji, Maduro je vojsci naredio da ne dozvoli da humanitarna pomoć uđe u zemlju, iako je vojska i do sada uspešno blokirala ulaz paketa pomoći iz Amerike.

"Moja procena je da će granica sa Kolumbijom biti potpuno zatvorena", poručio je Maduro ističući da je cilj ove akcije da se on prisili na povlačenje sa mesta predsednika.

Tvrdi da krize u Venecueli nema, te da opozicija primenjuje "priručnik za psihološki rat" kako bi oslabila zemlju, prenosi Nacional.

"Naša zemlja je u miru i ostaće u miru. Najbolji odgovor na provokacije jesu moral i akcija... Ovaj psihološki rat ima za cilj da uznemiri i podeli vojsku. Najavljeno je niz provokacija. Zato što potcenjuju kapacitet i spremnost venecuelanske armije, a sebe smatraju superiornima", poručio je Maduro.

Ipak, i sam je najavio da će u toku ove nedelje stići 300 tona humanitarne pomoći, ali iz Rusije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak