Evo zašto morate da jedete masti

Mondo 21.02.2019 12:25
Evo zašto morate da jedete masti


Esencijalne masne kiseline su važne za pravilno funkcionisanje organizma. Evo šta se dešava ako ne unosite dovoljno zdravih masti.Decenijama su nas bombardovali porukama o tome kako su masti glavni "zlikovci" odgovorni za epidemiju gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Masti imaju visoku kalorijsku vrednost, teoretisalo se, i ako želite da smršate morate ih izbaciti iz ishrane. I tako su '90. godina proizvodi sa sniženim sadržajem masti ušli u modu.

Ali, uprkos tome što su svi odjednom postali opsednuti "low-fat" jogurtima, mlekom sa 0,5 posto mlečne masti i ništa se nije promenilo. Stopa gojaznih je i dalje rasla.

Onda su rađena nova istraživanja, i ispostavilo se da je čitava ta teorija o mastima pogrešna. Dokazano je da je redovan unos zdravih masti od ključne važnosti za opšte stanje organizma, ali i za dobru liniju.

"Danas znamo da postoje masti koje su neophodne organizmu da bismo mogli da se oslobodimo viška kilograma, da bi nam kadriovaskularni sistem bio zdrav, a nivo hormona u ravnoteži", objašnjava za "Hafington post" nutricionista Tamara Semjuels.

Evo šta treba da znate o mastima, uključujući i odgovor na pitanje zašto su važan deo zdrave ishrane.

"Masti su primarni izvor energije, i neophodno je da konzumiramo namirnice koje su dobri izvori esencijalnih masnih kiselina da bi organizam mogao da funkcioniše", kaže Semjuelsova.

Osim toga, ako ne unosite zdrave masti, možete očekivati da se jave problemi sa hormonskim disbalasnom, kao i zapaljenski procesi protiv kojih organizam neće moći da se izbori.

"Masti su svojevrsni izolator naših unutrašnjih organa, i strukturna komponenta naših ćelija", objašnjava ona. "Imaju važnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema, pomažu u regulaciji telesne temperature, neophodne su za zdravu kožu, kosu i nokte, a bez masti telo ne može da iskoristi i mnoge važne vitamine koji su rastvorivi u mastima, kakvi su recimo vitamini A, D, E i K. Uz to, masti su neophodne i za stvaranje hormona."

Konzumiranje namirnica koje sadrže zdrave masti je važno i za opšte stanje organizma na duže staze, jer snižava rizik od bolesti srca i zdravih sudova. A što se tiče skidanja viška kilograma… Studije su pokazale da je za to važno da ograničite unos ugljenih hidrata ali da jedete namirnice koje sadrže zdrave masti.

Ako ne unosite dovoljno masti, nivo šećera u krvi neće biti stabilan i možete da očekujete napade gladi.

"Iako telo koristi glukozu kao 'gorivo', glukoza se sagoreva vrlo brzo, tako da nivo šećera u krvi nije stabilan. Onda dobijete napad gladi, pokušavate da to rešite što pre i posegnete za sledećom dozom šećera i tako u krug", objašnjava dr Vil Kol.

Ali, ako jedete namirnice koje su dobri izvori zdravih masti, nivo šećera u krvi biće stabilan.

Osim toga, zdrave masne kiseline neophodne su nam i da bi mozak mogao da funkcioniše kako treba. "Život započinjemo oslanjajući se na masti iz majčinog mleka, koje odojčadi omogućavaju da raste i razvija se", kaže dr Kol, dodajući da su nam zdrave masnoće i nakon tog perioda neophodne da bi moždane funkcije bile dobre.

Koliko zdravih masti treba da unosite u toku dana

Preporuke lekara kažu da bi između 20 i 35 odsto dnevnog kalorijskog unosa trebalo da potiče iz masti.

Ako konzumirate 2.000 kalorija u toku dana, to znači da bi između 400 i 700 kalorija trebalo da bude poreklom iz namirnica koje su dobri izvori zdravih masti. Tokom dana, prosečnoj osobi potrebno je između 44 i 78 grama masti, u zavisnosti od konstitucije i nivoa fizičke aktivnosti.

Imajte u vidu, ipak, da se ovo odnosi na zdrave masti. Što se zasićenih masti tiče… oprezno. Ne bi trebalo da učestvuju u ukupnom kalorijskom unosu sa više od 10 odsto.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak