Tramp preti Evropi carinama

Danas 21.02.2019 11:08
Tramp preti Evropi carinama


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zapretio je danas da će SAD nametnuti carine na uvoz evropskih automobila ako ne bude dogovoren trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, preneli su zapadni mediji posle sastanka američkog šefa države sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Beloj kući.Tramp je novinarima rekao da su carine nešto što američka administracija razmatra u pokušaju da dogovori sporazum, ali je, misleći na EU, rekao da su „oni jako tvrdi“ „Ako ne dogovorimo sporazum, primenićemo carine“, rekao je Tramp.

Agencija Rojters podseća da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao ranije ove sedmice da je američki predsednik, poznat po čvrstom protekcionističkom pristupu u trgovini, obećao da za sada neće nametati dodatne carine na uvoz evropskih vozila.

Rojters podseća da tajni izveštaj iz ministarstva trgovine, koje je Trampu poslat tokom vikenda, otvara predsedniku SAD prostor da preti carinama do 25 odsto na uvezene automobile i autodlove tako što se uvoz opisuje kao navodna pretnja nacionalnoj sigurnosti.

Navodeći da je izveštaj „studija“ i da je pomno proučen, Tramp je rekao da će naknadono prosuditi može li se sa EU „dogovoriti pošteni sporazum“. Prema oceni agencije AP, Tramp je „jasno stavio do znanja da svaka konačna odluka o tom pitanju zavisi od trgovinskih pregovora između SAD i EU“, ali podseća da je u prošlogodišnjim javnim raspravama ideja nametanja uvoznih poreza na automobile ostala bez podrške, čak i u američkoj automobilskoj industriji.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak