Dodik: Srpska nije Karadžićev projekat

RTS 21.02.2019 10:46
Dodik: Srpska nije Karadžićev projekat


Bakir Izetbegović mora da uvažava Srbe i Republiku Srpsku ukoliko želi da Srbi uvažavaju njega i njegov narod, poručuje Milorad Dodik. Kaže da bez Republike Srpske nema BiH, dok Srpske ima bez BiH.Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska izraz slobode i volje srpskog naroda i da svi, pa i lider SDA Bakir Izetbegović, mora da uvažava srpski narod i Republiku Srpsku.

"Republika Srpska nije Karadžićev projekat, kako to on (Izetbegović) kaže, nego izraz slobode i volje srpskog naroda ovde", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

Istakao je da mnogi nisu znali za (prvog predsednika RS Radovana) Karadžića, niti su pripadali njegovoj političkoj partiji (SDS), ali su stali na čelo odbrane srpskog naroda širom Republike Srpske.

"Zato je zlonamerno i cinično na taj način zvati Republiku Srpsku bilo čijim projektom", rekao je Dodik i dodao da Izetbegović mora da uvažava Srbe i Republiku Srpsku ukoliko želi da Srbi uvažavaju njega i njegov narod.

Kako je rekao, bez Republike Srpske nema BiH, dok Srpske ima bez BiH.

Rekao je i da bez obzira na to šta govorili bošnjački političari i visoki predstavnici, Republika Srpska postoji kao politička i teritorijalna struktura iza koje su volja naroda i demokratski izabrana vlast.

Prema njegovim rečima, nema nijednog mesta na nivou BiH, da to nije ni Ustavni sud, koji bi se bavio inicijativom SDA za promenu naziva Republike Srpske.

"To je naša stvar. Ne mogu oni da utiču na to", rekao je Dodik i dodao da su mnogi argumenti na strani Republike Srpske ako se želi na taj način raspravljati.

"Izetbegović pokušava da zadrži Savez za promene na vlasti" 

Dodik je rekao da Izetbegović pokušava da se na nivou BiH u vlasti zadrži Savez za promene kako bi se provukla još neka pitanja koja su važna za Bošnjake i kao jedan od primera naveo da su od izbora u institucijama BiH SDA, SDS i PDP zaposlili više od 400 ljudi za koje nova vlast treba da preuzme odgovornost.

"Ovo što je rekao Izetbegović najmanje doprinosi stabilizaciji BiH i lekcije tipa 'mi smo ti koji govorimo šta treba' ne mogu proći", rekao je Dodik.

Dodik smatra da bi bilo pametno da se odmah posle izbora pokazala sposobnost da se formira vlast, što je Republika Srpska i učinila, ali bošnjački politički lideri nisu spremni da prihvate hrvatsku i srpsku nacionalnu i narodnu reprezentaciju, jer žele da neka pitanja izdignu na nivo koji ne zaslužuju.

"Sada govore o tome kako pre formiranja vlasti treba usvojiti akcioni plan za članstvo u NATO. Evo ja ću ponovo reći, a rekao sam i danas na svim sastancima, da MAP, što se nas tiče, nije na dnevnom redu i neće biti usvojen", istakao je Dodik i istakao da je to rekao i novom američkom ambasadoru Eriku Nelsonu, koji je izjavio da je njegova uloga da ojača put BiH ka EU i NATO.

"Ja sam mu jasno, pred svim novinarima, odgovorio da evropski put nije sporan, a NATO jeste jer nema konsenzusa", rekao je Dodik i poručio da predstavnici Republike Srpske neće biti "slomljeni" u tom pogledu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak