Beograd ponovo prekomerno zagađen

RTV 20.02.2019 14:36
Beograd ponovo prekomerno zagađen


Najteže se diše na Starom gradu i Novom Beogradu. – Na zagađenje utiču grejna sezona, pojačan saobraćaj i meteorološke prilikePorast koncentracije zagađujućih materija u vazduhu zabeležen je u poslednja dva dana u našem gradu. Ali, zatrovan vazduh već nedeljama guši Beograđane i glavni grad je vrlo često na listi najzagađenijih u svetu. Poslednjeg dana januara bio je čak na vrhu te liste sa 444 mikrograma opasnih čestica po kubnom metru, ali su iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije demantovali neverovatan podatak uz objašnjenje da je u pitanju „greška u serveru”, ma šta to značilo.

Juče je glavni grad ponovo bio prekomerno zagađen prema podacima agencija koje mere nivo zagađenosti. Na sajtu Air Visual koji prikazuje zagađenje u svetskim gradovima u realnom vremenu, Beograd je juče oko podneva zauzeo visoko drugo mesto, iza najzatrovanijeg Pekinga.

Da se u našem gradu teško diše potvrđuje i ocena kvaliteta vazduha u poslednjih 24 sata na Mapi monitoringa kvaliteta vazduha Srbije. Sporna su dva merna mesta: Novi Beograd sa 103,86 i Stari grad sa 139,66 mikrograma suspendovanih čestica po kubnom metru. A prihvatljivim kvalitetom vazduha smatra se od 50 do 100 mikrograma po kubnom metru.

– Na zagađenje utiče grejna sezona, a u velikom broju domaćinstava koriste se i dalje ugalj i drva, nafta. Kvalitet vazduha urušavaju pojačan saobraćaj i meteorološke prilike – kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Najveća koncentracija zagađenja zabeležena je na Novom Beogradu i Starom gradu. Kako je u ove dve opštine dosta objekata priključeno na centralno grejanje, pitanje je zašto su baš one bile „najcrnje” u gradu.

– Novi Beograd i Stari grad veoma su naseljeni i tu je saobraćajna gužva, naročito u špicevima. Pravo stanje kvaliteta vazduha dobija se krajem godine kada se uradi izveštaj o tome – kaže Radović.

Beograd na vrhu liste

Na svetskoj mapi 31. januara ove godine naš glavni grad izbio je na vrh liste najzagađenijih gradova sveta jer su izmerene 444 suspendovane čestice po kubnom metru. Indeks kvaliteta od 300 do 500 smatra se veoma opasnim i uz taj indeks zatrovanosti vazduha građanima se izdaje upozorenje da mogu da imaju ozbiljne zdravstvene posledice, a preporučuje im se i da ne izlaze iz svojih kuća bez preke potrebe.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak