Dačić: Razgraničenje je zvanična ponuda Albancima

Mondo 20.02.2019 08:15
Dačić: Razgraničenje je zvanična ponuda Albancima


Zvanični predlog Beograda za rešavanje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom jeste razgraničenje, ali to je tek ideja na koju Priština ne odgovara a koja nije razrađivana ni u BeograduMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je je razgraničenje, tj. razgovor o razgraničenju Beograda i Prištine, zvanična ponuda Srbije i da bi trebalo da se o toj ideji, ukoliko bude na stolu, izjasne obe strane a da linija razgraničenja trenutno ne postoji.

"Gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno jer to, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Dačić nakon skupa "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana" Institutu društvenih nauka.

On kaže da albanska strana još nije odgovorila na predlog o razgovorima koji je izneo predsednik Aleksandar Vučić, i podsetio na to da dijaloga Beograda i Prištine trenutno uopšte nema.

Dačić je, na insistiranje novinara, prokomentarisao i pismo predsednika SAD, Donalda Trampa o potrebi skorijeg rešenja kosovskog pitanja.

"Treba čitati pismo u kontekstu, ne samo njegov drugi deo o obavezujućem dogovoru. To je velika promena u stavu SAD. Sada se zvanično govori o potrebi dogovora Beograda i Prištine a stav ranijih administracija je bio - stvar je gotova Kosov je nezavisno", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao i da su SAD sada više zainteresovane da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, mnogo više nego Velika Britanija i Nemačka, i da je njihov pritisak na Prištinu mnogo veći.

"Ne znam da li je to zbog toga što ime to ne odgovara ili zato što ne žele da SAD i tu imaju presudnu ulogu", rekao je Dačić.

Vučić: To sam rekao pre godinu dana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je to o o čemu govori Dačić, rekao još pre godinu dana. "Sad ste me vi spopali sa tim što sam rekao pre godinu dana u Šidu, da komentarišem ono što sam sam rekao pre godinu dana, objašnjavao sam to bezbroj puta", rekao je Vučić na pitanje novinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak