Možemo li da promenimo genetski zapis

Novosti 19.02.2019 13:27
Možemo li da promenimo genetski zapis


Neke osobine, poput visine, su pod snažnim uticajem gena, dok je npr. obim stomaka pod manjim uticajem genetike i većim uticajem okolnih faktoraNAŠI geni, poput instrumenata u orkestru, pomažu da se izvede jedinstvena melodija života. Svako od nas je pozvan da uzme dirigentsku palicu i sam odredi koliko će čarobna biti ta simfonija - slikovito nam objašnjava dr Ivana Buzadžić, specijalista genetike.

Da li to znači da genetski zapis možemo da menjamo i da, ukoliko nam je poznat, možemo njime da upravljamo? Možemo li da pomognemo svojoj deci da ne budu kao mi sklona gojenju, visokom krvnom pritisku ili određenim bolestima? Sagovornica "Života plus" kaže da gene ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na gensko ispoljavanje.

- Nova saznanja potpuno su promenila sliku genetike koja se povezivala isključivo sa ozbiljnim naslednim bolestima - navodi specijalista. - Danas, međutim, znamo da su one u vezi sa manje od 11 odsto ukupnih gena, koje proučava klasična genetika. A ukoliko znamo da u porodici postoji neko opterećenje, najbolje je da testiranjem dece i promenom načina života predupredimo njegov razvoj. Pravilna ishrana i adekvatan izbor fizičke aktivnosti u velikoj meri mogu da prolongiraju ili da spreče pojavu problema.

Roditelji neretko prave grešku forsirajući decu da se bave određenim sportom ili da jedu određenu hranu, jer misle da tako treba i da je to zdravo za njih, ali istraživanja pokazuju da je svako planeta za sebe i da ako je tata bio dobar fudbaler, ne znači da će to biti i njegov naslednik. Bivše balerine su ubeđene da njihove ćerke moraju da nose triko i baletanke.

- Geni određuju naš potencijal za razvoj mnogih strukturnih i funkcionalnih karakteristika koje su važne u sportu. Neke osobine, poput visine, su pod snažnim uticajem gena, dok je npr. obim stomaka pod manjim uticajem genetike i većim uticajem okolnih faktora - objašnjava Ivana.

Za neke karakteristike poput izdržljivosti ili snage, genetika je veoma bitna, ali sagovornica kaže da je isto toliko važno i kako će telo reagovati na trening.

- Uostalom, ako je roditelj vrhunski sportista ne mora da znači da će i dete imati isti potencijal, jer je njegova genetika drugačija. Savet je da se pre bilo kog sporta ili fizičke aktivnosti uradi određena genetska analiza kako bi se genetski potencijal iskoristio na najbolji mogući način - poručuje genetičarka.

Danas često čujemo izraz "telomere", a uglavnom ne znamo da ih svi posedujemo. I da su kod nekog kraće, a kod nekog duže. To takođe zavisi od genetike i može da nam kaže da li imamo predispozicije za duži ili kraći životni vek.

- Telomere su neka vrsta dužeg ili kraćeg fitilja zaduženog za kontrolisanje dinamike procesa starenja. Telomere dečaka pri rođenju već su kraće od onih kod devojčica. Samim tim, žene žive duže od muškaraca u proseku šest godina. Ako u porodici ima dugovečnih, velika je šansa da će i potomci imati dug život. I tu je srž priče, oni sa dužim telomerama duže i žive. Oni sa kraćim kraće, a samim tim brže stare, zbog čega ranije oboljevaju. Telomere se troše sa svakom deobom ćelija, pa kada se skrate na kritičnu dužinu, ćelijske deobe se zaustavljaju kako ne bi došlo do genomske nestabilnosti, što se naziva ćelijskim starenjem. A onda na vrata pokucaju i razne bolesti, poput osteoporoze, varijabilnosti pritiska, u nekim slučajevima i tumora - upozorava stručnjak.

Zato je tu, objašnjava Ivana, nutrigenomika, deo genomike koja u svojim istraživanjima stavlja naglasak na naše prehrambene navike, kroz njihove promene ili poboljšanja doprinosi personalizovanoj prevenciji razvoja karcinoma, hroničnog umora, kardiovaskularnih bolesti i ostalih poremećaja koji su uslovljeni faktorima sredine (astma, alergije, endometrioza). Posle dobijanja nutrigenomskih analiza postoji mogućnost da se izrade individualni jelovnici koji poštuju stroge zahteve metaboličkih gena. 

PREVENCIJA BOLESTI 

DNK testiranjem metaboličkih gena, kao i drugih rizičnih faktora, dobijaju se podaci o našim navikama, uključujući životni stil, zadovoljava li određena hrana i terapija lekovima naše genetske zapise ili su potrebne neke promene. - Upravo te promene životnih navika, fizičke aktivnosti, ishrane, korišćenje dodatnih suplemenata, mogu da pomognu u prevenciji razvoja bolesti kod dece i odraslih - objašnjava genetičarka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak