Državni dug SAD-a na novom rekordu od 22 biliona dolara

RTV 19.02.2019 10:21
Državni dug SAD-a na novom rekordu od 22 biliona dolara


Državni dug Sjedinjenih Američkih Država prešao je novu granicu dostigavši prvi put više od 22 hiljade milijardi dolara.Dnevni izveštaj Ministarstva finansija, objavljen u utorak, pokazuje da je ukupan javni dug "težak" 22,01 hiljada milijardi dolara u odnosu na 19,95 hiljada milijardi, koliko je iznosio kada je predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost 20. januara 2017, izveštava agencija AP.

Iznos duga se povećao otkako je usvojeno Trampovo smanjenje poreza od 1,5 hiljada milijardi dolara u decembru 2017. godine i nakon prošlogodišnje odluke Kongresa o povećanju potrošnje na domaće i vojne programe.

Državni dug je zbir godišnjih budžetskih deficita. Kancelarija Kongresa za kontrolu budžeta (CBO) predviđa da će ovogodišnji deficit biti 897 milijardi dolara, što je povećanje od 15,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji manjak od 779 milijardi dolara.

U narednim godinama, CBO predviđa da će deficit nastaviti da raste za maksimalnih 1.000 milijardi dolara godišnje, počev od 2022. godine, i da to povećanje nijednom neće biti ispod tog iznosa do 2029. godine.

Na to će uglavnom uticati rastući troškovi finansiranja socijalne i zdravstvene zaštite (Mediker), s obzirom na masovno penzionisanje pripadnika generacija rođenih posle Drugog svetskog rata.

Uprkos rastućem nivou saveznog duga, mnogi ekonomisti smatraju da su rizici mali i ukazuju na trenutne kamatne stope, koje su i dalje neuobičajeno niske prema istorijskim standardima. Ipak, neki budžetski stručnjaci upozoravaju da sve veći državni dug predstavlja značajan rizik za vladu, jer bi mogao da joj oteža da na eventualnu finansijsku krizu odgovori putem smanjenja poreza ili povećanja potrošnje, navodi AP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak