Uradi sama: Farbanje kose 'bez greške'

Mondo 18.02.2019 12:41
Uradi sama: Farbanje kose 'bez greške'


Evo o čemu treba da vodite računa ako se farbate sami.Farbanje kod kuće zvuči kao dobra ideja. Štedi nam vreme i novac, i ako se uradi kako treba, stvarno je moguće postići efekat kakav želimo - kosu kao sa reklame.

Ali, farbanje kod kuće može da krene i naopako. Evo najčešćih grešaka, tako da znate na šta treba da obratite pažnju, ali i kako da popravite stvari ako zabrljate nešto.

Neravnomerno nanošenje boje

Gomilanje farbe na određenim mestima je jedna od najčešćih grešaka kod farbanja u kućnoj varijanti. To se obično završi tako što dobijete neravnomernu boju, tamniju na onim delovima na koje ste naneli suviše farbe. Najčešće krajevi potamne, a koren ostane suviše svetao.

Boju ne treba da nanosite ravnomerno, osim ako se ne farbate prvi put. Dakle, ako farbate samo izrastak, što je najčešći slučaj, boju prvo nanosite na koren, tako da pokrijete delove koji su u vašoj prirodnoj boji, a zatim je "razvlačite" prema krajevima koje zapravo treba samo da osvežite.

Korenu treba više vremena da primi boju, jer tu kosa nije ranije tretirana, a ako vam krajevi nisu izbledeli, nema potrebe ni da ih osvežavate, čak ni malom količinom farbe.

Pogrešna nijansa

Žene koje žele malo da posvetle kosu kod kuće, često zbog izbora pogrešne nijanse završe u širokom spektaru narandžastih, od "lisice"do "šargarepe".

Rešenje je da svratite u salon i pitate frizera (ipak su oni završili školu za to) kojim tonom biste mogli da postignete to što želite.

Opšte pravilo je da ako kosu želite da posvetlite kod kuće birate tonove koji su samo nijansu ili dve svetliji od vaše boje. Tako su najveće šanse da ćete biti zadovoljni rezultatom.

Ne tražite savet

Da biste izbegli katastrofu između dva odlaska u salon, kad se farbate kod frizera pitajte ga kako da održavate boju.

U zavisnosti od teksture vaše kose, količine sedih i boje kojom se farbate, preporučiće vam najsigurniji način da budete zadovoljni farbanjem u kućnoj radinosti.

Ne pronađete farbu kojom ste se farbali prethodni put, pa kupite "istu takvu"

U takvim situacijama ne bi trebalo da kupite neku sličnu, pošto to što na slici na kutiji deluje da je to nijansa koju želite ne znači ama baš ništa.

U takvoj situaciji, najbolje je izaberete nijansu istog proizvođača, i iz iste "palete" iz koje je bila farba kojom ste se do tada farbali (pepeljasta, zlatna, crvena ili neutralna), pola tona svetliju ili tamniju od stare boje. Ali u tom slučaju, nakon što boju nanesete na koren, obavezno je "razvucite" i prema krajevima.

Ovo je, naravno, pomalo rizično, jer ne možete biti sigurni da će vam se rezultat dopasti, ali, na kraju krajeva, uvek imate opciju da odete na "popravku" kod frizera.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak