Holanđani da se pripreme za 'čupavo čudovište' – Bregzit

Politika 18.02.2019 10:26
Holanđani da se pripreme za 'čupavo čudovište' – Bregzit


Ako je suditi po objavi ministra spoljnih poslova Holandije Štefa Bloka, vlada te zemlje na Bregzit gleda kao na veliko, čupavo čudovište, koje leži na stolu, piše Bi-Bi-Si.Holandska vlada je, naime, objavila na svom nalogu na Tviteru fotografije na kojima je prikazano plavo, čupavo čudovište koje predstavlja Bregzit.

„Nemojte da vam Bregzit stane na put!”, napisao je Blok uz fotografiju, koju je podelio na Tviteru.

On je istovremeno podelio link do zvaničnog sajta vlade, na kojem se nalaze informacije o mogućem uticaju izlaska Velike Britanije iz EU na holandske firme.

Premijer Holandije Mark Rut upozorio je da bi izlazak Britanije bez dogovora bio poguban po britansku privredu.

Ipak, ističe Bi-Bi-Si, vlada je saopštila da bi Holandija mogla da ima određene koristi od izlaska Britanije iz Evropske unije.

Kako se navodi, prošle godine, baš zbog Bregzita, povećan je broj stranih investicija u Holandiju, a porastao je i broj kompanija koje su sedišta iz Velike Britanije preselile u Holandiju.

Holandija i Velika Britanija su bliski trgovinski partneri i holandski zvaničnici smatraju da bi Bregzit mogao da bude ozbiljan korak unazad.

Sve su češće spekulacije da bi Velika Britanija mogla da napusti Evropsku uniju 29. marta bez ikakvog dogovora, što većina smatra najgorim mogućim scenarijom.

Upozorenja stižu i iz holandskih bolnica - u slučaju Bregzita bez dogovora, u Holandiji bi mogla da nastane nestašica lekova, prenosi Tanjug.

„Čupavo čudovište predstavlja pokušaj holandske vlade da rastera tamne oblake Bregzita. Makar u Holandiji”, zaključuje Bi-Bi-Si.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak