Grip zatvorio škole, u klupe 25.februara

RTV 15.02.2019 14:13
Grip zatvorio škole, u klupe 25.februara


Saglasno današnjoj odluci Vlade Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u školama u Vojvodini od 18. do 24. februara.Deca će se u školske klupe vratiti u ponedeljak, 25. februara, saopštila je Pokrajinska vlada.

Produžen zimski raspust za nedelju dana

Vlada Srbije odlučila je danas da produži zimski raspust za još nedelju dana, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa gripa.

Raspust je produžen na predlog Ministarstva zdravlja, jer će produžetak raspusta značajno uticati na smanjenje obolevanja od gripa, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i rastući trend oboljenja sličnih gripu.

Prema podacima Instituta Batut, do sada je u Srbiji od gripa obolelo 104.687 pacijenata, a umrlo je 29 osoba pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, a da deca u uzrastu do 15 godina najčešće obolevaju od bolesti sličnih gripu.

"Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, hronične bolesti - dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljni respiratora, dovoljno leka tamiflu", pojasnio je ministar.

Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godini, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Raspust produžen i u beogradskim školama

U beogradskim osnovnim i srednjim školama produžava se zimski raspust i sledeće nedelje što znači da se nastava neće održavati od 18. do 24. februara, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Kako je precizirao, prvi nastavni dan u školama biće ponedeljak, 25. februar.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak