Povratak Lubarde u Pariz

Novosti 15.02.2019 11:12
Povratak Lubarde u Pariz


U Francuskoj otvorena izložba dela jednog od najpoznatijih jugoslovenskih slikara. Posveta gradu koji je mnogo voleo i u kome je započeo svoju upečatljivu slikarsku karijeruTAČNO četrdeset i pet godina, u dan, od smrti Petra Lubarde, otvorena je u sredu uveče u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložba dela jednog od najznačajnijih predstavnika jugoslovenske moderne. Pariskoj publici prikazano je dvanaest slika, uz arhivsku građu, iz beogradske Kuće legata.

Filip Brusić Renaud, direktor Kuće legata koja je organizovala čitav projekat, istakao je da je otvaranje izložbe Lubardinih dela u gradu koji je mnogo voleo i u kome je započeo svoju slikarsku karijeru najbolji način da se simbolično obeleži godišnjica smrti ovog mnogo puta nagrađivanog slikara u zemlji i inostranstvu.

- Naša ideja je da Petra Lubardu vratimo na međunarodnu scenu. Krenuli smo s vraćanjem fokusa u Srbiji, to smo zatim proširili na region bivše Jugoslavije, a sad smo i u Parizu, na mestu gde je Lubarda počinjao, sa Milom Milunovićem i drugim našim velikanima i gde je dobio prvu od većih nagrada - izjavio je Brusić Renaud za “Novosti”.

On je zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, Ambasadi Srbije u Francuskoj i Kulturnom centru u Parizu koji su omogućili organizovanje ove izložbe.

Istoričarka umetnosti, kustos izložbe i autor postavke i kataloga Dina Pavić naglasila je, govoreći o Lubardinom delu, da njegov likovni rad predstavlja refleksiju duhovne klime koja je obeležila epohu, na liniji modernističkih estetika koje su napravile otklon i prodor na jugoslovenskoj sceni početkom pedesetih godina 20. veka. Naglasila je da je njegova umetnost u svojoj tematici sažimala specifičnost geografskog podneblja, ideološki prihvatljive elemente nacionalne istorije i mitologije, a da je Lubardin izabrani jezik bio na tragu poigravanja između realizma i apstrakcije.

- Ovakva umetnost je vrednovana kao izrazito autentična. Igrala je ulogu u emancipaciji i umetničkom dijalogu koji je kroz nju vođen s aktuelnim tokovima u umetnosti na međunarodnoj sceni - rekla je Pavićeva.

Poručila je da su Lubardine smele izjave da umetnost ne treba da bude servilna, niti da ugađa, već da bude kreatorska - a to je ono što treba da pokreće a ne da bude nekakva poželjnost, već da odrazi stvarnost - upravo govorile o namerama njegovog rada.

- Uspesi Petra Lubarde na umetničkoj sceni i njegova svojevrsna visoko estetizovana asocijativna apstrakcija, postali su deo jugoslovenske kulturne politike, i ponekad su odabrani radovi ovog umetnika kršili pravilo takozvanog republičkog ključa - zaključila je autorka izložbe.


Mihael Milunović ispred slike „Kosovska bitka“

Povratak Lubarde u Pariz

Otvaranju izložbe slika Petra Lubarde, koja će u okviru programa obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, trajati do 20. marta, prisustvovalo je više njegovih pariskih kolega, kao što su Vladimir Veličković, Milan Cile Marinković, Ljiljana Pavlović Dir, Vesna Milunović, Jelena Gvozdenović, Pero Nikčević...

Među njima je bio i unuk Mila Milunovića, Mihael. Zanimljivo je da je za jedno od najznačajnijih Lubardinih dela, “Kosovska bitka”, nastalo 1953. godine, makete izrađivao Miahelov otac, naš poznati vajar Nikola Kolja Milunović, koji je tada još bio mladić. Od ovih maketa danas su ostale samo fotografije, kao deo arhive Kuće legata.

- Sećam se da sam neke fragmente video i da su svojevremeno bili sačuvani. To je bila cela bitka - kaže, za “Novosti”, Mihael Milunović koga smo na izložbi zatekli baš pred “Kosovskom bitkom”.

Foto Arhiva „Novosti“ /Petar Lubarda

Povratak Lubarde u Pariz

UMETNICI NAS PROMOVIŠU

OTVARAJUĆI izložbu, ambasadorka Nataša Marić je istakla da Ambasada Srbije u Parizu pridaje veliki značaj kulturnom predstavljanju naše zemlje. Ona je takođe prenela da se nedavno srela sa senatorima iz grupe prijateljstva sa Srbijom, koji su izrazili veliki interes za poboljšanje odnosa između dve zemlje, naročito u domenu kulture. Ambasadorka Marić je istakla da umetnici povećavaju vizibilitet naše zemlje, predstavljajući je na najbolji mogući način.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak