Alanja: Svetleći grad između planine Taurus i Sredozemnog mora

Novosti 14.02.2019 13:39
Alanja: Svetleći grad između planine Taurus i Sredozemnog mora


Počeli ste već da razmišljate o letu, ali niste još sigurni koja je prava destinacija za vaš odmor? Znate da to mora biti mesto sa čistim morem, lepim plažama, ali i zanimljivim noćnim životom?Počeli ste već da razmišljate o letu, ali niste još sigurni koja je prava destinacija za vaš odmor? Znate da to mora biti mesto sa čistim morem, lepim plažama, ali i zanimljivim noćnim životom? Mi vam možemo pomoći oko izbora, pa vam preporučujemo Alanju, koja je popularno letovalište među mladima, baš zbog svog bogatog sadržaja za zabavu. Zahvaljujući velikom broju klubova, barova, kafića i restorana, u Alanji vam nikako ne može biti dosadno. Međutim, Alanja je i više od toga. Ono što je čini primamljivom destinacijom jeste i veliki izbor zanimljivih mesta za izlete i obilaske istorijskih znamenitosti.

O drevnim vremenima Alanje se malo zna, ali postoji nekoliko priča koje ćemo podeliti sa vama. Kako se veruje, Alanju su osnovali Grci, koji su joj dali ime Kalonoros, što znači prelepa planina.

Zatim su je opseli Rimljani, pa ju je, po legendi, Marko Antonije poklonio Kleopatri. Međutim, ovo nije bio romantičan gest, već je to učinio iz praktičnih razloga. Naime, Alanja je bila dragocena Kleopatri zbog svojih gustih šuma, što je dobro došlo kao pomoć u brodogradnji Egipatske imperije. Nakon što je pala pod vlast sultana Alaedina Kejkubada, 1221. godine, dobila je ime koje i danas nosi.

Ono što će vas dočekati na ulazu u Alanju i ostaviti bez daha, jesu zidine utvrđenja, koje su sagrađene kao odbrana od gusara koji su nekada harali Sredozemljem. Kada zađete u srce grada, uočićete najlepšu ulicu Alanje, koja nosi ime po „ocu Turske“ - Bulevar Ataturk. Ukrašena drvoredima palmi i eukaliptusa, pružiće vam hlad i prijatan odmor pod krošnjama nara i pomorandži. Dakle, pravi mediterasnki raj!

Alanja: Svetleći grad između planine Taurus i Sredozemnog mora

Alanja: Svetleći grad između planine Taurus i Sredozemnog mora

Najveći biser Alanje je Kleopatra plaža, najčuvenija u gradu, duga 3 kilometra, na koju se nadovezuje i Ataturkova, odnosno Alanjina plaža. Dok stopalima ostavljate trag na mekanom, zlatnom pesku, i dok vas zapljuskuje toplo more i nežno greju zraci sunca, imaćete pogled na beskrajno duge plaže, a za savršen kraj dana, uživaćete u spektakularnom zalasku sunca, u društvu svojih najdražih. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak