Saveti za duži vek pametnih telefona

Danas 14.02.2019 13:34
Saveti za duži vek pametnih telefona


Internet i mobilni uređaji – pametni telefoni (smartfoni) i tableti – su postali neophodni za svakodnevni rad, komunikaciju sa prijateljima i porodicom, kao i za zabavu.Vrlo je važno da znamo kako da zaštitimo sam uređaj od raznih trojanaca, virusa, malver prevara, ali i od nekih čestih kvarova, koji se lako mogu izbeći.

Nikada ne punite uređaj ako je baterija na 70-80 odsto, jer na taj način dobijate samo par procenata baterije više, a punjenje traje mnogo duže. Današnje baterije su tako napravljene da se najbrže pune kada su skoro potpuno prazne.

Razni telefoni podržavaju razne tehnologije punjenja, kao što je Quick Charge tehnologija, te vam za svaki uređaj treba i njegov odgovarajući punjač. Uvek koristite originalni punjač za punjenje telefona.

Izbegavajte najjeftinije USB kablove i punjače, jer vam neće dugo trajati, a u najgorem slučaju može doći i do požara.

Uvek koristite zaštitnu masku ili futrolu za telefon tj. Tablet. Uređaj će vam trajati duže i izgledati kao nov duže vremena. Novi uređaji su napravljeni tehnologijom laminiranja, gde je ekran zalepljen za unutrašnje komponente, te u slučaju loma ekrana treba često menjati i celu matičnu ploču uređaja. Ako ne koristite masku,
koristite barem zaštitnu foliju za ekran,  vrlo su jeftine, a odlično rade svoj posao.

Izbegavajte najjeftinije slušalice za telefon. One imaju nekvalitetan zvuk, a posle dužeg korišćenja mogu i da vam oštete sluh. Dobre slušalice se mogu kupiti i za manje od hiljadu dinara, te nemate izgovora za ugrožavanje vašeg sluha.

Ako vaš uređaj ima mogućnost korišćenja SD kartice, obavezno je koristite. Memorija na SD kartici je daleko brža nego interna memorija uređaja, a na taj način možete instalirati i mnogo veći broj aplikacija, bez usporavanja telefona.

Ukoliko vaš telefon ima opciju lociranja, koristite je. Na taj način možete pronaći vaš uređaj u slučaju krađe.

U slučaju da pokvasite vaš telefon, ili vam telefon upadne u vodu – odmah ga isključite, obrišite suvom papirnom salvetom ili ubrusom. Nakon toga ga stavite u kutiju sa dve šake suvog pirinča. Pirinač je namirnica koja najbrže upija vlagu. Držite telefon u pirinču najmanje dva do tri dana.

Nakog toga možete da pokušate da uključite telefon. U slučaju da ne može da se pokrene, probajte da ga napunite. Ako se telefon ne puni, to je znak da je najverovatnije oštećena baterija ili matična ploča, te bi trebalo da telefon odnesete u servis.

Uvek instalirajte dobar antivirus na telefon. Aplikacije kao što su AVG Security, 360 Security i Avast Mobile su dobar izbor. Ove aplikacije štite vaš telefon od tzv. phishing napada, a sprečavaju i razne aplikacije da nadgledaju vaš telefon.

Obratite pažnju na aplikacije koje instalirate. Ovo naročito važi za razne dečije igrice i aplikacije, koje mogu da uspore telefon ili da ga softverski oštete. Manje poznate ili nepoznate aplikacije generalno treba izbegavati.

O sigurnosti na Internetu i sigurnosti samih uređaja se može još dosta pisati, a mi smo vam ovde ponudili savete za neke od najčešćih problema. Uz malo pažnje i opreznosti, vaši uređaji će trajati mnogo duže.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak