Трансформација најстаријег дела Сателита: Јуче депонија, сутра насеље за пример

Дневник 14.02.2019 13:00
Трансформација најстаријег дела Сателита: Јуче депонија, сутра насеље за пример


Тозиновац, сиротињска четврт у најстаријем делу Сателита без инфраструктуре достојне 21. века, како тврде становници тог кварта, из дана у дан доживљава видне промене.Избијање булевара у продужетку Улице Бате Бркића, који подразумева уклањање трошних приземних кућа, првобитно саграђених као привремени смештај грађевинских радника, премештање пијаце, која управо добија монтажне објекте за трговину у затвореном, па и уклањање тзв. Малог најлона, који ће с пролећа добити очекивани изглед парка, трансформисаће тај део града. Њега тренутно чине непроходне блатњаве улице и гомиле смећа, али, судећи по коментарима житеља, бољитак, који се већ да наслутити, стрпљиво очекују, гледајући багере у чијим чељустима нестају врхови брегова израслих од разноразног отпада и шута.  

Да је тешко живети у таквим условима није ни морао да нам каже угоститељ Немања Зорић, који у Улици Исидоре Секулић станује 38 година и један је од ретких којима још није понуђен одговарајући стамбени простор.

satelitska

„Изненађен сам тиме колико се тога променило за десет дана у мом одсуству“, додаје Зорић, тврдећи да су пре тога хрпе смећа биле четири-пет пута веће и наводећи да му нимало пријатна фаза адаптације Сателита не смета колико су му сметали извори заразе у виду пацова, фекалија и искоришћених шприцева.

Као приметан проблем, истиче, остају продавци половне робе који се, заједно с проширењем градилишта, померају уз пут и заузимају напуштене приватне поседе. А куда ће када се и тај део изгради, ни он, као ни остали суграђани, није знао да каже.

„Немам ништа против тих људи на рубу егзистенције, али ми који редовно плаћамо рачуне за одржавање чистоће осећамо се као таоци. Свакодневно можете видети робу на картонима, остављену да кисне и пропада под снегом. Осим тога, комшија који је живео на ћошку близу пијаце, а због чијег смо гомилања старудије више пута петицију покретали па су долазили и Комунална инспекција и градоначелник лично, преселио се у напуштену кућу у мојој улици“, додао је Зорић, истичући да проблем и даље није решен, иако би многи који туда пролазе то помислили кад виде да су од кућерка остали само трагови.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak