Ruski trgovci 'merkaju' srpsku hranu

RTS 14.02.2019 10:28
Ruski trgovci 'merkaju' srpsku hranu


Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca i distributera pokazali su pojačano interesovanje za srpskim proizvodima prvog dana međunarodnog sajma prehrambenih proizvoda "Prodekspo" u Moskvi."Srpska brinza, mladi sir, kajmak i mlečni namazi već su predstavljeni u ruskim prodavnicama, ali interesovanje ruskih kupaca govori da potencijal nije ni izdaleka iskorišćen, pre svega proizvodnja kompanija Mlekara Šabac, Megle Kragujevac i Mlekara Ub", izjavio je Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.

Kako je dodao, u segmentu izvoza srpskog sira u Rusiju "beležimo rast izvoza od 40 odsto u 2018. godini u poređenju sa prethodnim godinama".

Kvalitet proizvoda, tehnologija i specifičnost proizvodnje, ističe Delić, izdvajaju i srpske mesne prerađevine, koje nemaju konkurenciju na tržištu Rusije, a to su proizvodi Zlatiborca, Mačkat i Mitros Flajšvaren, Sremska Mitrovica.

Smrznuto i sušeno voće srpskih kompanija ITN grupa, Master fruts, Mundorama i Interfud 60, osim industrijske prerade, zastupljeno je i kao gotov proizvod spreman za ishranu.

Kako se navodi u saopštenju PKS, distribucija smrznutog i konzervisanog povrća na rusko tržište prioritet je kompanije PIK Bečej, dok kvalitet proizvoda kompanije Toplički vinograda izdvaja tu proizvodnu kategoriju.

Sveže ceđeni sokovi Fruvita, bez dodataka šećera, beleže trend rasta prodaje u Rusiji, a perspektive su velike, ocenili su posetioci prvog dana sajma.

Nacionalni štand Srbije posetio je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, koji je razgovarao sa predstavnicima kompanija o poslovanju na ruskom tržištu, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju srpski izvoznici.
Srpski proizvodi su na sajmu u Moskvi, jednoj od najvećih međunarodnih sajamskih izložbi prehrambene industrije u svetu, predstavljeni u okviru Nacionalnog paviljona Srbije, a nastup 12 srpskih kompanija organizovale su PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji u okviru Projekta "Pomoć za trgovinu - podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru". 

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije. Ukupna bilateralna trgovinska razmena u 2018. godini dostigla je oko tri milijarde dolara uz rast od 18,5 odsto, od čega je preko milijardu dolara izvoz Srbije. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak