Nova runda pregovora SAD i Kine

RTS 14.02.2019 10:23
Nova runda pregovora SAD i Kine


Zvaničnici Kine i Sjedinjenih Američkih Država počeli su novu rundu pregovora u Pekingu kako bi našli rešenje za izlazak iz trgovinskog rata između dve zemlje, koji traje skoro godinu dana.Rok dogovoren između američkog i kineskog predsednika ističe 1. marta: da Vašington tri meseca ne povećava carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara - sa 10 na 25 procenata. Ako dogovora ne bude, stupiće na snagu oštrije američke kaznene mere.

Kina je u plusu u trgovini sa Sjedinjenim Državama, mada je od decembra do januara taj višak smanjen sa skoro 30 milijardi dolara na nepunih 27 i po milijardi. Kineski izvoz u Ameriku pao je dva i po procenta u odnosu na isti period lane, a uvoz američkih proizvoda opao je više od 40 posto.

Brojevi su precizni, a pomenuti višak na kineskoj strani još uvek je trn u oku Vašingtonu. Ipak, dalje zaoštravanje trgovinskog rata štetilo bi dvema najjačim ekonomijama sveta.

Zbog toga će zamenik kineskog premijera i američki sekretar za trgovinu i Federalnih rezervi, pokušati da kroz složen dijalog - do sutra dođu do rešenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak