Gruevski: Džaferi će nakratko biti predsednik Makedonije

RTS 13.02.2019 20:11
Gruevski: Džaferi će nakratko biti predsednik Makedonije


Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer koji je dobio azil u Mađarskoj, kaže da će, zbog izbornog tajminga, aktuelni predsednik parlamenta, Albanac Taljat Džaferi, nakratko biti predsednik Makedonije.Gruevski nije isključio mogućnost da je, za vreme izbornog procesa, vremenski raspon između prvog i drugog kruga određen u dogovoru vladajuće SDSM i partije Albanaca DUI da bi, kako kaže, u tom vakuumu Džaferi kao vršilac dužnosti šefa države potpisao sve one zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao.

Podsetio je da se mandat Ivanova završava 12. maja, a da je drugi krug predsedničkih izbora zakazan za 5. maj. 

"Male su šanse da u periodu od sedam dana Državna izborna komisija usvoji konačne rezultate. Nije isključeno da je to dogovor između Socijaldemokratskog saveza i DUI kako bi se u tom vremenskom vakuumu potpisali svi zakone koje aktuelni predsednik nije potpisao", naglašava Gruevski u intervjuu za makedonski portal Infomaks. 

Govoreći o lideru vladajuće SDSM, premijeru Zoranu Zaevu, Gruevski kaže da on nije tranzicioni političar, već produkt novog vremena.

Za Gruevskog usvajanje Zakona o privatizaciji, odnosno sama privatizacija koja je na osnovu pomenutog zakona legalizovana, predstavlja najveći kriminal jer je, kako kaže, njime ozakonjena kriminalna privatizacija u zemlji.

Takođe, ističe da su sve investicija sa kojima se aktuelna vlast sa Zaevom na čelu hvali u Makedoniju ušle u vreme njegove vlade, dok je na vlasti bio VMRO-DPMNE.

Njegova vlada je, kaže, za vreme svog mandata u zemlju dovela više od 100 stranih investitora i otvorila 183.000 novih radnih mesta, ali da se sada investitori povlače iz Makedonije, nakon što su shvatili kako funkcioniše aktuelna vlada sa Zaevom na čelu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak