Minimalizam - Manje je više

Luxlife 13.02.2019 19:34
Minimalizam - Manje je više


'Dizajner zna da je dostigao savršenstvo, ne kada nema šta da se doda, već kada nema šta da se oduzme' - Antoine de Saint ExupéryMinimalna umetnost nastala je kao pokret 1950-ih, koji odbacuje komentarisanje društva, lični izraz umetnika, narativne elemente ili aluzije na istoriju, politiku ili religiju. Bazira se na stvaranju predmeta, slika, skulptura i muzike, čija je vrednost isključivo estetskog karaktera. Termin minimalizam se koristi da opiše trend u dizajnu i arhitekturi, gde se sve svodi na neophodne elemente. Minimalistički dizajn je pod velikim uticajem japanskog tradicionalnog dizajna i arhitekture. Pored toga, rad umetnika iz „De Stijl“ umetničkog pokreta, je glavni izvor inspiracije za ovu vrstu umetnosti, jer je proširio ideje koje se mogu izraziti pomoću osnovnih elemenata, kao što su linije i ravni, organizovane na veoma specifičan način.

Arhitekta Ludwig Mies van der Rohe, koristio je moto „Manje je više“, da opiše svoju estetsku taktiku uređenja brojnih neophodnih komponenti zgrade, kako bi stvorio utisak ekstremne jednostavnosti, stvarajući svaki element i detalj, tako da ima više vizuelnih i funkcionalnih namena, kao što su projektovanje poda, koji takođe služi kao radijator ili masivan kamin koji u sebi sadrži i kupatilo.


MINIMALIZAM - Manje je više

MINIMALIZAM - Manje je više

MINIMALIZAM - Manje je više

Struktura ima relativno jednostavan elegantan dizajn, a ukrasi predstavljaju više kvalitet nego kvantitet. Lepota objekta se postiže i igrom svetlosti, korišćenjem osnovnih geometrijskih oblika za konture, primenom samo jednog oblika ili malog broja sličnih oblika. Time se stvara ujednačenost, korišćenjem jednostavne svetle kombinacije boja. Može se koristiti balans boja i kontrast između boja površina za poboljšanje vizuelne estetike. Objekti obično imaju elemente industrijskog i ultra modernog stila (lampe, peći, stepeništa i dr.), svedene i ravne komponente (kao što su zidovi ili stepenice), ravne krovove, kao i velike prozore koji propuštaju puno sunčeve svetlosti. Moderna minimalistička arhitektura sa uklonjenim nepotrebnim unutrašnjim zidovima, možda je dovela do popularnosti stila otvorenog unutrašnjeg prostora, bez zidova između kuhinje i dnevne sobe.

Na kraju, ništa od ovoga ne znači da moramo da živimo u modernoj kutiji - za neke od nas jednostavnost postaje dosadna prilično brzo – dok drugi teže minimalističkom izrazu. Ipak vredi razmisliti, koliko su zaista komplikovane ove naizgled tako jednostavne kreacije


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak