Moguće poplave u Srbiji, zasedao štab

Mondo 13.02.2019 16:10
Moguće poplave u Srbiji, zasedao štab


Republički štab za vanredne situacije naložio je svim subjektima koji učestvuju u sprovođenju mera odbrane od poplava da preduzmu sve neophodne preventivne i operativne mere kako bi se smanjio rizik od eventualnih poplava.Poplave koje će možda pogoditi Srbiju, mogu da nastanu usled topljenja snega.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i komandant štaba ministar Nebojša Stefanović ukazao je da će usled porasta temperature, koje se očekuje u martu, doći do topljenja snega i porasta vodostaja što može izazvati bujične poplave.

"Svi subjekti moraju biti pripravni i spremni za reagovanje i odbranu od eventualnih poplava", rekao je Stefanović, saopštio je MUP.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović istakao je da se stanje vodostaja na rekama kontinuirano prati i da je ono za sada stabilno.

Tema sednice štaba bila je i aktuelna situacija vezana za virus gripa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je odziv ljudi na vakcinaciju ove sezone bio najveći u poslednjih 10 godina i da je preporuka ljudima da se vakcinišu i tako se pravovremeno zaštite od virusa.

Na sednici štaba, načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić upoznao je članove štaba sa izradom strateškog dokumenta Procena rizika od katastrofa, koji je, kako je naveo poslat na mišljenje resornim ministarstvima i posebnim organizacijama.

Nakon dobijenih mišljenja, kako je rekao Marić, dokument će biti poslat Vladi Republike Srbije na usvajanje.

"Procena rizika od katastrofa je najvažniji strateški dokument u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i njegovo usvajanje biće od velikog značaja za identifikaciju, određivanje nivoa i tretmana rizika od prirodnih i tehničko-tehnoloških opasnosti koje mogu ugroziti našu zemlju", rekao je Marić i dodao da je Procena koju je izradila Srbija pozitivan primer za region kako ona treba da izgleda.

Marić je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo i izradu Plana zaštite spasavanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak