Zabrana za Facebook u Evropi

Mondo 13.02.2019 12:34
Zabrana za Facebook u Evropi


Nemačka je prva ustala protiv kontroverzne Facebook odluke, a slede blokade i drugih EU zemalja.Facebook namerava da spoji sve poruke svojih WhatsApp, Instagram i Messenger tj. Facebook korisnika u praktično jednu aplikaciju, kako bi sve poruke bile na jednom mestu. Bez obzira na to što je ovaj plan tek na početku EU je već ustala protiv njega i Nemačka je odmah blokirala bilo kakvo spajanje bilo kojih aplikacija i njihovih podataka bez prethodnog jasnog i svesnog pristanka korisnika.

Za Nemačku je posebno problematično spajanje podataka korisnika Instagram i WhatsApp aplikacija, a Facebook je dobio mesec dana tokom kojih može da se žali na odluku regulatornih tela te zemlje da se izvrši bilo kakvo spajanje aplikacija sa ili bez pristanka korisnika. Nakon tog perioda i novog razmatranja situacije Nemačka regulatorna tela će zabraniti spajanje podataka aplikacija u Facebook ekosistemu na najmanje četiri meseca s mogućnošću produženja zabrane, osim ukoliko korisnici ne dozvole Facebook mreži da izvrši spajanje pomenutih aplikacija.

U nastojanjima da poveća zaradu, iako se to tako ne kaže eksplicitno, Facebook spajanjem korisničkih profila na različitim mrežama, koje poseduje, pokušava da sazna više o njima i plasira im svoje reklame i proizvode, tako da oni budu više “po ukusu“ tih korisnika. Najavom spajanja Facebook, odnosno Messenger, WhatsApp i Instagram aplikacija, Facebook je zabrinuo mnoge svetske analitičare bezbednosti podataka i još jednom probudio sumnju korisnika da samo želi da ih iskoristi za dalju zaradu.

Nažalost, korisnici se i ovog puta najmanje pitaju, a nama se čini da većina i ne razume šta bi spajanje njihovih omiljenih aplikacija moglo da znači.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak