Folksvagen ulaže 80 milijardi evra u proizvodnju e-vozila

RTV 12.02.2019 22:01
Folksvagen ulaže 80 milijardi evra u proizvodnju e-vozila


Nemački automobilski div Folksvagen (VW) kreće u realizaciju svog ambiciozong plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, u šta ulaže 80 milijardi evra.Ako VW uspe u svojoj nameri, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji "rođenoj" nakon najvećeg skandala u njegovoj istoriji - dizelgejta, piše Rojters.

Ova masivna investicija treba da omogući kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se ni jedan proizvođač automobila u svetu još nije približio.

Do sada, planovi o proizvodnji električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali jedan glavni cilj - da se zaštiti dobit stečena prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu, tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom vazduhu.

VW planira da poveća godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. godine u odnosu na prošlogodišnjih 40 hiljada.

Nemački div veruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u pravljenju električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg "Golf" modela čija je cena oko 20 hiljada evra, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila VW je nadmašio svog najvećeg konkurenta, Dajmlera, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara, dodaje britanska agencija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak