SNS sledeće nedelje odlučuje o izborima

Politika 12.02.2019 21:27
SNS sledeće nedelje odlučuje o izborima


Lično sam uvek za izbore, SNS je za njih uvek spreman i oni su najbolji i najlegitimniji način da se proveri volja građana, kaže za „Politiku” potpredsednica vlade Zorana MihajlovićDa li će na proleće biti održani parlamentarni izbori najverovatnije će biti odlučeno sledeće nedelje, za kada je najavljena sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Građani će gotovo izvesno na birališta ukoliko Vašington i Brisel ne uspeju da ubede premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja da ukine takse od 100 odsto, što je uslov za nastavak briselskog dijaloga.

Na vezu nastavka dijaloga Beograda i Prištine i mogućnosti održavanja izbora upozorio je još 18. januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je od međunarodne zajednice zatražio da ga obavesti da li će takse biti ukinute kako bi znao da li da se organizuju vanredni izbori. „Ako nema dijaloga, nema smetnji da idemo na izbore. Zato je bitno da znamo žele li oni razgovore i hoćemo odgovor od Evropljana i Prištine. Ako neće da bude ukidanja taksa, onda da pružimo šansu i Haradinajevoj ideji da me skinu sa vlasti, a to se radi na izborima”, rekao je tada Vučić.

Ukoliko bi vladajući SNS na mogućim izborima ubedljivom pobedom potvrdio mandat, onda bi predsednik Vučić dobio dodatni legitimitet u nastavku razgovora Beograda i Prištine do kojeg će doći kada privremene institucije ukinu trgovinsku blokadu. U redovima naprednjaka gotovo svi članovi Predsedništva i Glavnog odbora su za raspisivanje izbora. Funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović kaže za „Politiku” da ne zna da li će biti izbora, ali da su vlada i predsednik Aleksandar Vučić ponosni na sve što su uradili i da o tome govore međunarodne institucije.

„Nismo o izborima razgovarali na stranačkim odborima, ali sam ja lično uvek za izbore. SNS je uvek spreman za izbore i oni su najbolji i najlegitimniji način da se proveri volja građana. Možemo da pokažemo građanima gde je Srbija bila 2012. i 2014. godine, a gde je danas, od stabilnog budžeta, izgrađenih puteva i pruga, 300 kilometara auto-puteva je pod asfaltom za poslednje četiri godine, do elektronske građevinske dozvole, katastra... Otvaramo pregovaračka poglavlja s EU, što govori o standardima koje želimo da postignemo jer hoćemo da budemo deo EU”, kaže Mihajlovićeva.

Socijalisti takođe navode da mogu i sledeće nedelje na birališta i da su uvek spremni za izbore. Navode da je mnogo važnija politička procena da li je vreme za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i da će konačnu odluku povodom ovog pitanja doneti predsednik najveće partije Aleksandar Vučić u dogovoru sa liderom socijalista Ivicom Dačićem. „Uvek sam protiv vanrednih izbora, zato što država treba da bude u normalnom, redovnom stanju izbornih ciklusa, međutim, ako sledeće godine ulazimo u izbornu godinu, to i ne bi bili vanredni izbori. A ako izbori ne škode nacionalnim i državnim interesima, mogu i da se organizuju”, rekao je Dačić.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić smatra da je sada trenutak za parlamentarne izbore kako bi nova vlada dobila pun demokratski kapacitet i legitimitet za rešavanje pitanja KiM. Kao drugi razlog zbog koga bi trebalo ići na izbore Ljajić vidi proteste na ulici gde se osporava legitimitet vlasti. „Već imamo najavu bojkota parlamenta i proteste na ulici, gde se osporava legitimitet vlade i vlasti. Ako se taj legitimitet osporava, ne postoji drugi način da se on proveri nego na izborima”, rekao je Ljajić za TV Pink. Svuda se vlast, dodaje, dobijala i gubila na izborima. „Ljudi kažu, vi ste 5. oktobra na ulici. Ne, Milošević je srušen 24. septembra na izborima, a 5. oktobra je odbranjena izborna volja ljudi. Mislim da je ovo sada trenutak da se ide na izbore”, rekao je potpredsednik vlade Ljajić. Kaže da će, u slučaju da izbora bude, svakako prvo razgovarati sa SNS-om o formiranju zajedničke liste, ali i navodi da ostaje pri tome da više ne želi državnu funkciju.

Dok je deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju najavio bojkot izbora, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je za podgoričku „Pobjedu” da ta stranka još nije odlučila da li će učestvovati na eventualnim izborima, ali da svakako neće učestvovati u logici „za ili protiv Vučića”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak