BiH preplašena od višestrukog ubice

Politika 12.02.2019 15:24
BiH preplašena od višestrukog ubice


Policajci, dronovi i termokamere još nisu ušli u trag Edinu Gačiću, bivšem članu 'El mudžahida', koji je odgovoran za smrt policajca i trgovca, a već je robijao zbog ubistva saborca i rođene majkeSve policijske snage u BiH intenzivno tragaju za Edinom Gačićem (43), bivšim pripadnikom odreda „El mudžahid”, koji je 4. februara ubio Suada Sultanića (39) u njegovoj prodavnici u selu Podorašac kod Konjica, a prošle subote i policajca Mahira Begića (46) u Suhodolu kod Sarajeva.

Begić je ubijen iz vatrenog oružja nedaleko od Centra za obuku policijskih kadrova, čiju je zgradu obezbeđivao. Njegovo beživotno telo pronašao je kolega koji je trebalo da preuzme smenu. Na osnovu veštačenja dokaza s mesta ubistva, „utvrđeno je da je i taj gnusni zločin počinio Gačić”, jer je „ustanovljeno da su pronađene čaure ispaljene iz istog oružja iz koga je ubijen Suad Sultanić”.

Odmah nakon što je ubijen trgovac Sultanić, policija je upozorila da je Gačić, koji je već odrobijao dva ubistva, „opasna osoba”, da je naoružan, te da je proglašen za „psihički nestabilnu osobu”.

Na vanrednoj konferenciji sarajevske policije i sarajevske kantonalne vlasti, naglašeno je da se potraga za Gačićem, kao osobom opasnom po bezbednost građana, ali i učesnike Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EJOF) koji se ove sedmice održava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, „neće prekidati sve dok on ne bude pronađen i uhapšen”, jer se, kako je kazao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, „na slobodi nalazi čovek koji je lud”.

Osim većeg broja naoružanih policajaca, koji danonoćno pretresaju ne samo područje na kome se ubistvo dogodilo nego i mnoga druga mesta u užem i širem okruženju, u potragu za višestrukim ubicom uključeni su i dronovi i termokamere. Od juče pomoć sarajevskoj policiji u otkrivanju opasnog zločinca pružaju i kolege iz drugih kantona, kojih je stiglo 130. Pomoć sarajevskoj policiji ponudio je i ministar MUP-a Republike Srpske Dragan Lukač.

Novinari koji su nakon ubistva policajca Begića posetili Suhodol kod Tarčina izveštavaju da su tamošnji meštani veoma uplašeni i da „iz svojih zaključanih kuća ne izlaze bez preke potrebe”. Juče je i škola u tom mestu bila poluprazna, jer se roditelji plaše za živote svoje dece i ne dozvoljavaju im da idu u školu.

„Ovde ima dosta napuštenih kuća, šuma je gusta, može se ubica skrivati bilo gde”, rekao je za „Nezavisne novine” jedan meštanin Suhodola.

Iz vrha vlasti Kantona Sarajevo upućen je poziv građanima da se uključe i prijavljuju „sve što im je sumnjivo”, a najavljena je i mogućnost nagrade za informaciju koja bude dala rezultate. Na osnovu jedne dojave su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) pretražili napušteni i devastirani objekat Doma penzionera u naselju Stup, ali tamo su, nažalost, umesto Gačića, pronašli jednog migranta.

Edin Gačić, trenutno najtraženiji begunac u BiH, priključio se zloglasnom odredu „El mudžahid” u septembru 1995. godine i u njemu je ostao do kraja decembra iste godine. Taj odred počinio je pokolj nad desetinama zarobljenih i ranjenih srpskih vojnika, sekući im glave sekirama, sabljama i motornim testerama.

Prvi zločin nakon rata – ili, barem, prvi za koji je poznato – Gačić je počinio 1998. godine, kada je šrafcigerom ubio svog bivšeg saborca iz „El mudžahida” Banjalučanina Ismeta Gunića. Zbog tog ubistva osuđen je na 14 godina zatvora, a kada je u avgustu 2002. godine dobio slobodan vikend, u Zenici je ubio svoju majku Sifetu dvama hicima iz pištolja.

Nakon tog zločina osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, koju je izdržao u Zenici i Bihaću. Po izlasku iz zatvora, 2017. godine, došao je u Banjaluku gde je, inače, rođen. Tada ga je MUP RS registrovao kao „izuzetno opasnu osobu”. Nakon što je u Banjaluci proveo nekoliko meseci, Gačić je prodao deo svoje kuće i odselio se u Konjic.

Mahir Begić, koga je Gačić ubio na njegovom radnom mestu, treći je ubijeni policajac u Sarajevu u proteklih nekoliko meseci. Njegove kolege Adis Šehović i Davor Vujnović ubijene su u oktobru prošle godine u službenom automobilu, kada su u njih iz vatrenog oružja pucali pripadnici auto-mafije. Zvaničnih informacija o počiniocima tog ubistva još uvek nema.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak