Naučnici otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji

B92 12.02.2019 21:06
Naučnici otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji


Naučnici su u kamenolomu u Gabonu otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji - mogućnosti prvobitnih živih organizama da se sami pomeraju.Kako navodi Rojters, naučnici su pronašli odlično očuvane fosile u crnom škriljevcu starom 2,1 milijardu godina.

Tu su pronašli cevaste strukture koje su napravili organizmi koji su se kretali kroz retko blato. Fosili datiraju iz perioda kada je život počeo da evoluira u kompleksnije oblike.

Međunarodni tim, predvođen naučnicima sa Univerziteta u Poitiersu u Francuskoj, rekao je da otkriće dovodi do novih pitanja o istoriji života, prenosi Independent.

"Da li je ova biološka inovacija uvod u više usavršene oblike kretanja ili eksperiment koji je bio prekinut drastičnim padom stope atmosferskog kiseonika koja se dogodila pre približno 2.083 milijarde godina?", pitaju se naučnici.

Kako su naveli naučnici, reč je o više ili manje vijugavim strukturama koje su cevaste, prečnika od nekoliko milimetara, i prolaze kroz fine slojeve sedimentnih stena.

Život se pojavio u okeanima na Zemlji pre oko četiri milijarde godina, ali najraniji oblici života nisu bili sposobni da se samostalno kreću.

Kako oni izgledaju, pogledajte u video-materijalu:IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak