Protesti u Madridu – najveći izazov Sančesu

Politika 12.02.2019 09:27
Protesti u Madridu – najveći izazov Sančesu


Španski premijer Pedro Sančes poručio je političkim protivnicima koji su na protestu, da je on dok je bio opozicioni lider podržavao tadašnjeg premijera Marijana Rahoja po pitanju situacije u KatalonijiDesetine hiljade građana protestovalo je u Madridu protiv predloga španskog premijera Pedra Sančesa o pokretanju dijaloga radi ublažavanja političkih tenzija u Kataloniji.

Demonstranti su zahtevali ostavku Sančesa.

Proteste su organizovale konzervativne opozicione stranke Narodna partija i Građani, a podržala ih je i krajnje desničarska partija Voks, smatrajući da Sančes mora da odstupi jer pregovara s katalonskim separatistima, prenosi AP.

Učesnici protesta koji su se okupili na centralnom gradskom trgu nosili su španske zastave, prenosi Rojters i navodi da je ovo najveći protest sa kojim se do sada Sančes suočava.

Kako se navodi, slogan protesta je „Za ujedinjenu Španiju, izbori sada”.

Lider Narodne partije Pablo Kasado izjavio je da je prošlo vreme Sančesove vlade, dok je jedna od učesnica protesta rekla da učestvuje jer je za jedinstvenu Španiju.

Manjinska Sančesova socijalistička vlada predložila je prošlog utorka razgovore s liderima Katalonije kako bi se rešila kriza u toj španskoj pokrajini, što je isprovociralo opozicione stranke koje su to ocenile kao izdaju i zatražile prevremene izbore.

Ipak, Sančesova vlada prekinula je u petak pregovore s katalonskim separatistima, jer oni, kako je saopštila potpredsednica vlade Karmen Kalvo, ne odustaju od svog zahteva da se održi referendum o nezavisnosti Katalonije.

Sančes, koji je na mesto premijera izabran u junu prošle godine, ima svega četvrtinu mesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.

Protesti se dešavaju svega dva dana pre početka suđenja bivšim liderima Katalonije koji se suočavaju sa kaznom do 25 godina zatvora zbog pobune i zagovaranja nezavisnosti Katalonije.

Poslednja istraživanja pokazala su da bi, da se izbori u Španiji sada održavaju, Narodna partija i Voks osvojile većinu mesta u parlamentu, prenosi Tanjug.

Sančes: Kao opozicionar bio sam uz Rahoja zbog Katalonije

MADRID - Španski premijer Pedro Sančes poručio je političkim protivnicima koji su na protestu u Madridu tražili njegovu ostavku, da je on dok je bio opozicioni lider podržavao tadašnjeg premijera Marijana Rahoja po pitanju situacije u Kataloniji.

Predsednik Narodne partije Pablo Kasado pozvao je birače da kazne Sančesove socijaliste na evropskim lokalnim i regionalnim izborima u maju, prenosi AP.

Sa druge strane, na skupu socijalista na severu Španije Sančes je poručio da sada kao premijer „uvek uz poštovanje ustava, pokušava da reši nacionalnu krizu kojoj je doprinela Narodna partija” čiji je Rahoj bio lider.

On je rekao da jedinstvo Španije znači ujedinjene Špance a ne njihovo konfrontiranje „kao što to desničari danas rade na trgu u Madridu”.

Kako Tanjug prenosi, Sančes, koji je na mesto premijera izabran u junu prošle godine, na čelu je manjinske vlade i ima svega četvrtinu mesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak