24 časa Grac: Bliži od Beča, jednako lep

Novosti 11.02.2019 15:25
24 časa Grac: Bliži od Beča, jednako lep


Austrijski grad sa najbolje očuvanim istorijskim centrom u celoj EvropiBLIŽI od Beča, a podjednako zanimljiv - Grac vredi posetiti, ne samo zato što je bio evropska prestonica kulture, već zato što ima najbolje očuvan istorijski deo grada u Evropi.

Ovo je takođe drugi najveći grad u Austriji i odlično mesto za šoping.

10.00

Glavni trg je Hauptplac i na njemu se nalazi Gradska kuća (Rathaus), a duž ulice Herngase radnjice sa suvenirima, butici i kafići.

11.00

U Ulici Herengase nalazi se i Vojni muzej u kojem se može videti oružje od 15. do 19. veka. Grac se nalazio na putu mnogim osvajačima, pa ne čudi što muzej ima 32.000 eksponata!

12.00

Tvrđava iznad grada prva privlači pogled svakog turiste. Pod zaštitom je Uneska, nazivaju je i Šlosberg, što znači tvrđava brdo. Do vrha se stiže liftom ili pešice, a na vrhu se nalazi lep park, Kineski paviljon, toranj, tursko kupatilo, kafići...

13.00

Pijaca organske hrane iz Štirije se nalazi na Kajzerovom trgu iz 19. veka koji je pre nazivan i Drveni trg, ali je promenjeno u čast cara koji je dao verske slobode protestantima.

14.00

Neogotska Crkva Svetog srca iz 1881. godine je najveća u gradu, ulaz je besplatan, a vitraži su prelepi.

15.00

Mauzolej Ferdinanda Drugog iz 1614. godine je bio prva kupola izgrađena van Italije. Unutrašnjost je urkašena muralima i crvenim mramornim sarkofazima.

16.00

Palata "Egenberg" je arhitektonsko čudo koje je izgradio princ Has Ulrih 1625. godine kada je usvojen gregorijanski kalendar. Pored lepog parka po kom šetaju paunovi, vredi posetiti galeriju i lapidarijum sa rimskim skulpturama.

24 časa Grac: Bliži od Beča, jednako lep

18.00

Spektakularni muzej Kunsthaus ili “prijateljski vanzemaljac” je kao i veštačko ostrvo na reci Muri izgrađen 2003. godine, a i danas oduzimaju dah. Naročito uveče, kada se upale plava svetla, treba posetiti brod u kojem se nalazi lep kafić.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak