Ogledalo zdravlja u očnom dnu

Novosti 11.02.2019 14:17
Ogledalo zdravlja u očnom dnu


Na očnom dnu može da se ustanovi određeno oboljenje, a da pregledana osoba nema nijedan simptom koji bi je na tako nešto upozorioZa umetnike su oči ogledalo duše u kojima se sve vidi. Odslikavaju sreću, patnju, čežnju, ljubav. Međutim, odslikavaju i bolest, zbog čega za lekare predstavljaju ogledalo zdravlja. Oči poput mape pružaju odgovore o mnogim oboljenjima prisutnim u organizmu čoveka. Pregledom oka mogu da se otkriju pojedina sistemska oboljenja, kao što je, primera radi, reumatoidni artritis. Na očnom dnu otkrivaju se promene na krvnim sudovima vezanim za dijabetes, hipertenziju, oboljenja tiroidne žlezde, endokrina oboljenja...

Ističući da svaki deo oka može da ispolji određene znake pojedinih bolesti, ali da je očno dno najvažniji segment za dijagnostikovanje, oftalmolog i retinalni hirurg profesor dr Ivan Stefanović iz istoimene ordinacije kaže:

- Na očnom dnu može da se ustanovi određeno oboljenje, a da pregledana osoba nema nijedan simptom koji bi je na tako nešto upozorio. Zato su redovni pregledi očiju i važni, pogotovo posle 45. godine, kada, inače, vid fiziološki slabi. Pregled treba da podrazumeva obavezno širenje zenica, jer se samo na taj način može videti očno dno i eventualne promene na njemu. Za razliku od prošlih vremena kada se ovaj pregled obavljao oftalmoskopom, danas se primenjuje binokularni način koji pomaže da se detaljno sagledava stanje očnog dna oba oka. Precizna slika očnog dna dobija se gledanjem kroz lupe različitih dioptrija.

* Šta se ovim pregledom prvo posmatra?

- Prvo se vidi početak vidnog živca, odnosno papila, čije je stanje ključno kod postojanja povećanja takozvanog intrakranijalnog pritiska u mozgu. Na intrakranijalni pritisak pokazuje povećan edem, odnosno otok vidnog živca. Blagovremeno dijagnostikovanje povećanog intrakranijalnog pritiska je vrlo važno, jer može da ukazuje na postojanje tumora na mozgu, a da pacijent to apsolutno ne zna. Retki, uglavnom maligni tumori, kao što je, primera radi, melanom ili tumori kod dece, mogu da se otkriju baš na retini, odnosno mrežnjači.

Ogledalo zdravlja u očnom dnu

* Da li su ove bolesti prisutne i kod zdravih očiju?

- Zapravo, oči mogu biti potpuno u redu što se tiče vida ili nekih drugih tegoba, pa da osoba i ne oseća potrebu da poseti oftalmologa. A upravo zbog ovih nevidljivih dešavanja u organizmu trebalo bi odlaziti na pregled, jer se na ovaj način blagovremeno mogu otkriti i bolesti moždanih ovojnica, ali i očne bolesti kao što je glaukom, ili zapaljenski procesi pored oka... Uostalom, sve što se na vreme otkrije podleže boljem i efikasnijem lečenju ili makar usporavanju i kontroli određene bolesti, kao što je, primera radi, glaukom.


* A kada je reč o drugim bolestima?

- Pregledom krvnih sudova očnog dna dobija se precizna slika stanja krvnih sudova srca i mozga, odnosno postojanja povišenog krvnog pritiska. I ovde oboljenje može da bude mesecima prisutno, a da određena osoba ne oseća nikakve tegobe. Zato većina internista i kardiologa šalju svoje pacijente oftalmologu da provere stanje krvnih sudova na očnom dnu i eventualno dođu do još nekih važnih odgovora. Zapravo, na krvnim sudovima očnog dna vidi se baš sve. Izmenjeni krvni sudovi očnog dna jasno pokazuju da li neko ima holesterol, masnoće, da li je pušač. Vide se i najmanje aterosklerotske promene u organizmu, jer su prisutni minijaturni plakovi, odnosno naslage.

* Koje se još važne bolesti "utiskuju" na očnom dnu?

- Dijabetes, koji zahteva da pacijent prima insulin, može takođe da se vidi pregledom očnog dna. Ovde je vrlo važno da se bolest na vreme otkrije da bi se primenila efikasna terapija i sprečilo slepilo. Terapiju čine injekcije anti-VEGF, koje su inhibitori hormona rasta, ili laser tretmani. Međutim, ovde je problem što dijabetičari smatraju da ne treba da obavljaju oftalmološke preglede, jer vide dobro. Naravno, u takvoj proceni greše, jer napredovanjem bolesti dovode sebe u rizik da u nekom trenutku trajno oslepe, a za takvo stanje ne postoji rešenje. Za njih je važno da makar na pola godine preventivno urade pregled očiju.

* Kako deluju injekcije i laser?

- Laser smanjuje stepen ishemije, odnosno neishranjenosti oka, pa se na taj način sprečava dalje propadanje krvnih sudova. Injekcije sprečavaju nekontrolisano stvaranje novih krvnih sudova koji dovode do krvarenja i ablacije, odnosno odvajanja mrežnjače. Zato i stoji apel svim dijabetičarima da, bez obzira na prisutne ili odsutne promene u vidu, idu na pregled kod očnog lekara svakih šest meseci. Kao, uostalom, i svi stariji od 45 godina, koji tvrde da im nisu potrebne naočare za čitanje, jer dobro vide. Kod njih je takođe neophodan pregled očnog dna, jer ukoliko dobro vide na blizu, sigurno ne vide dobro na daljinu. Takve osobe su najčešće kratkovide i potrebna im je korekcija vida za blizu. A pogotovo nije normalno da neko u poodmakloj životnoj dobi čita bez naočara. Takva osoba sigurno je ili kratkovida ili ima početni oblik katarakte. I još nešto. Apsolutno nije preporučljivo da osoba kojoj su potrebne naočare sama procenjuje sopstvenu dioptriju, kupovinom naočara na pijaci ili na nekom drugom mestu, bez pregleda očnog lekara.

ZAVIRI I SAZNAJ!

Pristalice iridologije, koju zvanična medicina baš i ne uvažava, takođe tvrde da zdravstveno stanje organizma i eventualni poremećaji koji nisu ispoljeni, mogu da se dokuče pregledom očiju. Na ovome insistira i Američka federacija naturopata, čiji stručnjaci upravo primenjuju znanja drevne metode iridologije. Ovom metodom bazično se posmatra iris, odnosno dužica, ali i svaki drugi deo oka ima svoju dijagnostičku priču, objašnjava naturopata dr Rudi Lanca, navodeći najupečatljivije.

* Opušteni ili naduveni kapci mogu da ukažu na probleme sa bubrezima ili organima za varenje. Ako je unutrašnjost kapka crvenkasta, reč je o problemima sa cirkulacijom i visokim pritiskom. A ako je mnogo svetla, može da bude simptom anemije.

* Blago žućkasta beonjača može da bude znak zamora jetre. Ako je belosive boje može da ukazuje na problem sa bubrezima.

* Dužica prošarana tamnijim mrljicama u odnosu na prirodnu boju očiju, obično ukazuje na nagomilane toksine, zbog čega organizam ima potrebu da se pročisti. Male zone u kojima se dužica čini izbeljenom mogu da govore o padu životne energije.

* Nešto manja zenica od normalne ukazuje na nagomilani umor. Kada je mnogo raširena, znači da je osoba pod stresom i da je napeta. A ako nije u centru oka već se blago pomera, treba razmišljati o padu imunog sistema.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak