U prevremenu penziju ne može se bez penala

Novosti 11.02.2019 13:53
U prevremenu penziju ne može se bez penala


Prioritet ekonomske politike utvrđivanje formule za usklađivanje penzija. Samo na ovaj način naši najstariji sugrađani moći će da računaju na redovne isplate penzionih čekovaUKOLIKO želimo stabilan penzijski sistem, kazneni poeni za prevremeno penzionisanje ne smeju se ukidati ni ublažavati, a neophodno je i striktno poštovanje izmena Zakona o PIO iz 2014. godine. Samo na ovaj način naši najstariji sugrađani moći će da računaju na redovne isplate penzionih čekova.

Prošle godine izmenjen je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je ukinuto usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prepušteno Vladi Srbije da, zavisno od rasta BDP, određuje visinu penzija.

Prema analizi Fiskalnog saveta, reformske mere moraju da ostanu na snazi i u narednim godinama, jer su upravo one jedan od ključnih razloga za finansijsku stabilizaciju penzijskog sistema koja sada omogućava izdašniju formulu za usklađivanje penzija.

- Ukoliko bi bile usvojene kontraproduktivne zakonske izmene, poput populističkih zahteva za ukidanje ili ublažavanje penala za prevremeno penzionisanje, ponovo bi došlo do finansijske destabilizacije - smatraju u Fiskalnom savetu.

Usklađivanje penzija u budućnosti trebalo bi, prema njihovom predlogu, a na osnovu međunarodnih i domaćih iskustava, uraditi na osnovu pet mogućih formula koje bi bile ekonomski održive i izdašnije od dosadašnje.

Pročitajte još - Prosečna penzija veća za 1.300 dinara?

- Pored odabira nove formule, potrebno je unaprediti i ojačati mehanizme fiskalnih pravila koji će obezbediti da se ukupni rashodi za penzije u budućnosti kreću od 9,5 do 10,5 odsto BDP - kažu u Savetu. - Ovo bi trebalo da bude jedan od prioriteta ekonomske politike u 2019. godini. Sada je pravo vreme da se iskoriste rezultati uspešne finansijske konsolidacije penzijskog sistema i da se pretoče u dugoročno održiv sistem.

U prevremenu penziju ne može se bez penala

Oni smatraju i da je od velike važnosti da nova formula uživa što širu društvenu podršku, dok sa ekonomskog stanovišta, treba da obezbedi i rast penzijskih primanja u skladu sa privrednim rastom. Moguće je, po njima, usvojiti i predlog pojedinih penzionerskih udruženja da se penzije usklađuju sa inflacijom i rastom BDP-a većim od dva odsto.

VIŠE STARIH, MANjE RADNIKA

- VAŽNO je imati u vidu i kontinuirani trend demografskog starenja u Srbiji, tako da se u periodu od 2020. do 2030. godine očekuje porast broja osoba starijih od 65 godina za oko četiri, odnosno smanjenje broja radno sposobnih za više od 10 odsto - ističu u Savetu. - Otuda bi nova formula za usklađivanje penzija trebalo da cilja rast prosečne penzije za oko 0,5 procenata sporiji od stope privrednog rasta u narednoj deceniji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak