Ukinuta uredba, poskupeo 'narodni' hleb

Mondo 10.02.2019 19:18
Ukinuta uredba, poskupeo 'narodni' hleb


Čim je ukinuta uredba o 'socijalnoj' ceni vekna hleba od sutra će se u Nišu prodavati po novoj većoj ceni - 35 dinara.Cena te osnovne namirnice do sada se kretala od 28 do 30 dinara, a niški pekari će pored "narodnog" poskupeti za pet dinara i sve ostale vrsta hleba.

Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović rekao je da su uzroci poskupljenja više cene žita i električne energije koju plaćaju proizvođači.

"Cena žita na tržištu porasla je od prošlog leta sa 16 na 23 dinara. Uprkos tom poskupljenju, na tržištu ima vrlo malo domaćeg žita jer se izvozi. Očekujemo uvoz, a cena uvoznog žita sigurno neće biti manja od domaćeg", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

On je kazao da bi pekari, ukoliko bi zadržali postojeće cene hleba, ostvarivali gubitke dok će sa novom cenom hleba ostvarivati "prostu reprodukciju".

Vukadinović je podsetio da su pekari prema pre neki dan ukinutoj uredbi Vlade imali pravo da veknu prodaju po ceni od 46 dinara, ali da su se odlučili za minimalno poskupljenje kako bi hleb bio dostupan svim građanima.

Prema njegovim rečima, hleb u Nišu mogao bi uskoro dodatno da poskupi ukoliko grad ne odustane od namere da od 1. marta naplaćuje taksu za isticanje imena firme, odnosno "brendiranje".

"Odlukom grada predviđeno je da sve radnje, pored firmarine, plaćaju i isticanje reklame a to bi vlasnike koštalo od 20 do 50 dinara dnevno po kvadratu reklame. Pored toga vlasnici bi morali da plate izradu projekta reklame a to bi bio dodatni namet po radnji od 50 do 150 evra", kazao je Vukadinović.

On je istakao da vlasnici pojedinih pekara i drugih radnji već skidaju reklame sa izloga, ali da se većina preduzetnika nada da će grad poništiti tu odluku, jer bi u protivnom taj trošak osetiti potrošači.

U četvrtak je prestala da važi odluka doneta 2010. godine, čija je primena od tada redovno produžavana. S prestankom važenja Uredbe pekari više nemaju obavezu ni da prave 30 odsto "socijalnog" hleba u odnosu na celokupnu proizvodnju hleba.

Ukidanje, koje su inicirali pekari, je u resornom ministarstvu obrazloženo time da je taj hleb na tržištu ionako mnogo jeftiniji od propisanog, i da ne očekuju njegovo poskupljenje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak