Merkel: Islamska država je daleko od poraza

Politika 10.02.2019 14:50
Merkel: Islamska država je daleko od poraza


Islamska država je daleko od poraza, i umesto toga se pretvara u asimetričnu ratnu silu nakon što je izgubila skoro čitavu teritoriju koju je kontrolisala u Siriji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.Ona je to izjavila na otvaranju novog sedišta Nemačke obaveštajne službe (BND) u Berlinu, a njena izjava je, kako ocenjuje Rojters, u suprotnosti sa izjavom američkog predsednika Donalda Trampa koji je u decembru rekao da je Islamska država poražena.

„Takozvana Islamska država je srećom istisnuta sa svoje teritorije, ali to nažalost to ne znači da je Islamska država nestala”, poručila je Merkel. „Ona se transformiše u asimetričnu ratnu silu. A to je, naravno, pretnja”, zaključila je kancelarka.

Merkel je istakla da je praćenje događaja u Siriji jedan od glavnih prioriteta BND-a, što podrazumeva i praćenje sajber pretnji i lažnih vesti osmišljenih s ciljem da utiču na demokratske izbore.

„Ostajemo daleko od mira u Siriji”, rekla je Merkel. Ona je upozorila i na opasnost od širenja lažnih vesti koje su, prema njoj, „deo kibernetičkog rata”. U novom sedištu BND-a biće smešteno 4.000 radnika te agencije koji će morati da se presele sa sadašnje lokacije u blizini Minhena.

Za izgradnju novog sedišta, u centru nemačke prestonice, bilo je potrebno više od 10 godina, a čitav projekat je koštao više od 1,4 milijardi evra, izvestili su nemački mediji, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak