Sećanje na Nebojšu Glogovca u JDP-u

RTS 09.02.2019 12:51
Sećanje na Nebojšu Glogovca u JDP-u


Veče “Sećanja na Nebojšu Glogovca” posvećeno godišnjici od smrti velikog glumca održano je u prepunoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta.Programom "Sećanje na Nebojšu Glogovca" Jugoslovensko-dramsko pozorište i Udruženje dramskih umetnika Srbije obeležava večeras godinu dana od smrti velikana našeg glumišta. Prikazan je kratki film Radivoja Andrića o velikom glumcu i predstavljena monografija "Nebojša Glogovac" autorke Tatjane Nježić.

Veče "Sećanja na Nebojšu Glogovca" posvećeno godišnjici od smrti velikog glumca održano je u prepunoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Doajen našeg glumišta preminuo je nakon kraće bolesti tačno pre godinu dana, a večeras su na sceni JDP Glogovčeva ćerka Sunčica i sin Gavrilo primili priznanja "Dobričin prsten" i "Miloš Žutić" za ulogu Hamleta kojima je Udruženje dramskih umetnika posthumno nagradilo Nebojšu Glogovca.

Deci preminulog glumca nagrade je uručio Vojislav Brajović predsednik Udruženja Dramskih umetnika Srbije.

"Sudbina je htela da ova vredna priznanja Nebojša Glogovac ne može da primi. Prošlo je godinu dana od kada Nebojša nije sa nama, ali mi njegove kolege, porodica i prijatelji znamo da je tu. On će na ovoj sceni biti zauvek. Zauvek će ostati u srcima svojih prijatelja i porodica, ali i svih koji su imali prilike da ga gledaju na pozorišnoj sceni", rekao je Brajović.

Dodao je da je Glogovac svojim ulogama ostavio neizbrisiv trag i dao nemerljiv doprinos našoj umetnosti i našoj kulturi.

Gorčin Stojanović, umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rekao je o Nebojši: "Mislim da je sad, kad je prošlo neko vreme, ta lepota duše, nekako još više izbija na videlo, nego što nam se činila, a i tad je bila očevidna, dok je Nebojša bio sa nama".

Jake emocije među okupljenima u JDP-u izazvali su mladi glumci Joakim Tasić, Milica Gojković i Miodrag Dragićević koji su čitali odlomke iz knjige "Monografija: Nebojša Glogovac".

Autorka monografije Tatjana Nježić kaže da je monografija još jedan pogled u dubinu, u Glogovčevu promišljenost, ljudskost, toplinu, a u isto vreme u jednu dostojanstvenost i neverovatnu čvrstinu.

Na velikom platnu su se ređali inserti iz televizijskog intervjua koji je Nebojša Glogovac dao čuvenom novinaru Draganu Babiću.

Na kraju večeri prikazan je kratki film o Nebojši Glogovcu koji je režirao Radivoje Raša Andrić u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nebojša Glogovac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, od kojih su najpoznatije u ostvarenjima "Ubistvo sa predumišljajem", "Kad porastem biću Kengur", "Porodično blago", "Nebeska udica", "Klopka" i "Hadersfild".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak