Zvanično stupila na snagu upotreba novog imena - Severna Makedonija

N1info 09.02.2019 10:48
Zvanično stupila na snagu upotreba novog imena - Severna Makedonija


Zvanično je stupila na snagu upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija za unutrašnju i spoljnu upotrebu, nakon što je grčki parlament ratifikovao Protokol o pristupanju Makedonije u članstvo NATO-a.Ratifikacijom Protokola u grčkom parlamentu, što je bio poslednji korak u rešavanju 27-godišnjeg spora oko ustavnog imena između Skoplja i Atine, zvanično je stupio na snagu Prespanski sporazum. 

Makedonska vlada je informisala Interresornu grupu koja treba da pripremi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnosti, a u roku od sedam dana državne institucije, granični prelazi i diplomatsko-konzularna predstavništva će postaviti table sa novom imenom države. 

Upotreba novog imena države treba da bude usaglašena i sa Zakonom o upotrebi jezika, što bi značilo da će table biti ispisane i na albanskom jeziku. Preporuke za promenu table će dobiti i jedinice lokalne samouprave, a sektori i službe za odnose sa javnošću pri državnim i javnim institucijama će dobiti smernice za upotrebu novog ustavnog imena. 

Promena ustavnog imena Makedonije usledila je nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe i njegove ratifikacije u grčkom i makedonskom parlamentu. 

Nakon rešenog višedecenijskog spora oko imena, 29 ambasadora zemalja članica NATO potpisalo je 6. februara Pristupni protokol za učlanjenje Makedonije u Alijansu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak