3 koraka kako da pravilno očistite kožu lica

Cosmopolitan 07.02.2019 14:15
3 koraka kako da pravilno očistite kožu lica


U redu, možda nismo baš sve vešte u šminkanju, ali svaka od nas bar ume pravilno da skine sav taj makeup sa lica. Zar ne? Pa, postoji velika verovatnoća da mnoge od nas ni to ne rade na pravi način.Ne brinite se, Cosmo je, kao i uvek, tu da vam pomogne, zato vas učimo detaljno kako da očistite pore i negujete kožu lica. 

Prvi korak:

Skidanje šminke

U redu, ponovićemo ovo još jednom - skidanje šminke je neizostavni deo svake beauty rutine. „Makeup će tokom noći svu zaostalu masnoću, prljavštinu i zagađenja zadržati na koži prouzrokujući tako ranu pojavu znakova starosti, kao i bubuljica“, objašnjava dermatolog dr Šari Markbajn. Veliki broj savremenih makeup proizvoda otporan je na vodu i vlagu (kako bi opstali na vašem licu tokom celog dana) pa ćete prilikom njihovog skidanja najpre morati da upotrebite čistače na bazi ulja. Jedino oni uspeće da prekinu vezu između vaše kože i dugotrajnih pigmenata i polimera iz šminke. Tuferima nanesite micelarnu vodu na bazi ulja na lice, prstima lagano umasirajte proizvod u kožu, pa ga potom isperite mlakom vodom. Pre samog umivanja, lice možete prekriti peškirićem potopljenim u toplu vodu kako biste pripremili kožu za nastavak tretmana.

Drugi korak:

Umivanje

Sada je vreme za glavni događaj - umivanje. Na već vlažnu kožu nanesite gel za čišćenje i kružnim pokretima vrhovima prstiju ga utrljajte na kožu, od početka čela pa sve do dekoltea. Posebnu pažnju posvetite T zoni gde su pore uglavnom zatvorene. Isperite proizvod mlakom vodom (vruća može izazvati crvenilo i isušenost kože). Umesto gela za umivanje, možete koristiti i micelarnu penu u slučaju da vam je koža masnija. Jednom do dva puta nedeljno takođe možete uraditi i blagi piling kože lica i tako uklonite odumrle površinske ćelije i podstaknete njihovo obnavljanje.

Treći korak:

Toniziranje

Uz pomoć tonika očistićete svu zaostalu prljavštinu, on hidrira i umanjuje lučenje masti. Takođe, ovaj proizvod pomoći će vašoj koži da lakše upije vašu dnevnu kremu ili serum. Vlažna i čista koža bolje apsorbuje proizvode. Natopite tufer tonikom i pređite njime preko lica, ne zaboravljajući na površine poput ruba čela i vilične kosti. Ovim regijama potrebna je posebna pažnja jer ih uglavnom zaboravljamo prilikom obavljanja drugog koraka - tj. umivanja. Izbegavajte preparate koji sadrže alkohol zbog mogućnosti isušivanja kože.

Da li ste znali?

Vaša jastučnica može biti uzrok bubuljica ili suvoće lica. Menjajte je na svakih nekoliko dana.

Da li su mi svi ovi koraci neophodni tokom jutarnjeg umivanja?

Ne, nisu vam neophodni. Ukoliko ste veče pre očistili kožu lica na način koji smo vam preporučili, jednostavno umivanje vodom biće dovoljno za jutarnju negu. Ako vam je pak koža masnija, možete izjutra koristiti blagi tonik ili penu za uklanjanje nakupljenog sebuma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak