Jeremić: SZS novi neizbežni sagovornik, ništa više neće biti isto

Beta 07.02.2019 10:45
Jeremić: SZS novi neizbežni sagovornik, ništa više neće biti isto


Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da 'više ništa neće biti isto kao pre', jer je međunarodna zajednica u Srbiji dobila novog 'neizbežnog i legitimnog sagovornika' posle dogovora opozicije i građanaPredsednik Narodne stranke i predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da "više ništa neće biti isto kao pre", jer je međunarodna zajednica u Srbiji dobila novog "neizbežnog i legitimnog sagovornika" posle dogovora opozicije i građana o zajedničkom nastupu i usaglašavanju ciljeva protesta koji se šire po celoj zemlji.

"Svetlo je u Srbiji konačno upaljeno i režim više neće biti u stanju da iskrivljuje činjenično stanje u svojim međunarodnim nastupima. Zaključak godišnjeg izveštaja Fridom hausa da Srbija više nije slobodna zemlja ne iznenađuje naravno nikoga ko u njoj živi, no neće proći mnogo vremena dok toga ne postane svestan i čitav svet", rekao je Jeremić agenciji Beta.

Jeremić i jedan od osnivača SZS Dragan Đilas danas u Evropskom parlamentu u Briselu učestvuju na skupu "Proces Evropske integracije Srbije", u organizaciji Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE).

Planiran je i sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

"Danas smo naše stavove predstavili u Evropskom parlamentu i nastavićemo sa živom diplomatskom aktivnošću - sa obe strane okeana. Neposredni cilj nam je da informišemo svetsku javnost i sve relevantne međunarodne činioce o zabrinjavajućoj situaciji u Srbiji i regionu, kao i da im predstavimo postignuti Sporazum sa narodom", naveo je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je istakao da zajednička mirna borba opozicije i građana za slobodu i obnovu demokratije neće biti ni laka ni jednostavna, ali da nakon uspostavljanja jedinstva antirežimskih snaga nema nikakve sumnje da će biti uspešno okončana.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas ocenio je da su "Aleksandar Vučić i njegova vlada glavni generator nasilja u političkom životu Srbije".

"Protekla dva meseca ljudi u Srbiji protestuju u više od 50 gradova, zahtevajući prestanak nasilja, oslobađanje zarobljenih medija i institucija. Univerzitetski profesori, studenti, umetnici, poljoprivrednici, svi šetaju zajedno sa stotinama hiljada drugih ljudi", kazao je Đilas a preneo Savez za Srbiju.

On je dodao da bi Evropa "trebalo da prepozna ono što se dešava u Srbiji i pruži konkretnu podršku ljudima koji se bore za slobodu i demokratiju".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak