Nagrada 'Meša Selimović': Biramo knjigu godine

Novosti 07.02.2019 10:03
Nagrada 'Meša Selimović': Biramo knjigu godine


Od četvrtka glasanje za prestižnu nagradu 'Meša Selimović', koju 31. put dodeljuju 'Večernje novosti'. U Velikom žiriju 59 književnih znalaca čije ćemo izbore objavljivati do 22. februaraKao prošle godine, i ove je u reprezentativnom Velikom žiriju za nagradu "Meša Selimović" za knjigu godine 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. Izbore književnih znalaca počećemo da objavljujemo na stranicama našeg lista od u četvrtak, svakodnevno, sve do 22. februara. Tada će na konferenciji za medije u Vukovoj zadužbini biti proglašeno najbolje delo savremenog domaćeg pisca objavljenog u prošloj godini, čijem će autoru pripasti prestižno priznanje koje 31. put dodeljuju "Večernje novosti".

Imena članova žirija objavili smo pre mesec dana, a njihovi odgovori stigli su u našu redakciju u naznačeno vreme (4. februar) i narednih dana biće pred očima najšire javnosti. Književni kritičari pripadaju različitim generacijama i estetskim opredeljenjima, a razlika između najstarijeg i najmlađeg je više od pola veka. Književni znalci dolaze i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Smedereva, Kruševca, Užica, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Zaječara, Novog Pazara, Vranja, Leskovca, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Kosovske Mitrovice, Svrljiga, Vršca, Jagodine, Mokrina, Velike Plane i Novog Mileševa.

Prema propozicijama koje se nisu menjale od osnivanja nagrade, svaki kritičar predlaže pet knjiga, a u obzir dolaze svi žanrovi, s tim što isti pisac može da dobije nagradu samo jedanput. Do pobedničke knjige dolazi se zbrajanjem glasova žirija.

Ovo veliko nadmetanje po pravilu je neizvesno, pa se tako dogodilo da su čak četiri puta "Mešinu" nagradu dobili, na ravne časti, po dva pisca. Dva puta je o slavodobitniku odlučivao samo jedan glas više. Za knjige godine najviše je proglašeno romana - 21, pesničkih knjiga - 12 i jedna zbirka pripovedaka. Među piscima - laureatima, kojih više nema, nalaze se velika imena savremene srpske književnosti: Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Antonije Isaković, Dobrica Ćosić, Danilo Nikolić, Radoslav Bratić, Ivan B. Lalić, Stevan Raičković, Novica Tadić.

Nagrada 'Meša Selimović': Biramo knjigu godine

Nagrada "Meša Selimović" se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića (rad vajara Baneta Savića), Povelje i novčanog iznosa, a biće uručena na posebnoj svečanosti.

REĐEPOVI GLASOVI

Među najvernijima nagradi "Meša Selimović" bio je Draško Ređep, koji je tri decenije bio u našem žiriju. I ove godine očekivali smo njegove glasove, ali je bolest bila brža. Kao poslednje što je napisao, porodica je u Draškovoj pisaćoj mašini pronašla prilog za knjigu godine. Odabrao je četiri dela, oko petog se lomio, pa je u bolnicu poneo dve knjige da bi se odlučio za jednu. Nažalost, nije stigao. Kako po propozicijama, svaki kritičar mora da odabere po pet knjiga, to se Ređepov izbor ne može uzeti u obzir. Ipak, iz poštovanja prema velikom i predanom znalcu i tumaču naše književnosti, objavljujemo njegov izbor:

1. "Crnjanski: Biografija jednog osećanja", Milo Lompar ("Srpska pravoslavna reč")

2. "Pisma iz Poljske", Biserka Rajčić ("Treći trg")

3. "Gibraltar", Saša Jelenković (KC Novog Sada)

4. "Kako upokojiti igru", Boško Suvajdžić (KOV)


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak