Savski trg kao zeleni točak

Politika 07.02.2019 08:54
Savski trg kao zeleni točak


Novi prestonički plato, koji bi trebalo da bude završen do jeseni, zamišljen je kao široka pešačka zona sa velikom „pozornicom” ispred doskorašnje Glavne železničke stanice. – Neposredno uz nju biće spomenik Stefanu Nemanji, a kružni obod po kome će funkcionisati saobraćaj krasiće gust drvoredProstrana pešačka zona sa velikom „pozornicom” ispred zdanja doskorašnje Glavne železničke stanice. Tik ispred pozornice spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, a saobraćaj premešten iz centra na obod trga koji obrubljuju krošnje gustog kružnog drvoreda. Upravo ovakav, kao veliki zeleni točak, Savski trg trebalo bi da zasija već od jeseni. Zeleni točak španskih autora Marka Fenvika i Havijera Iribarena, ideja je koja je pobedila na međunarodnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, na koji je pristiglo 25 rešenja, juče je predstavljena u Starom dvoru.

Rešenje Fenvika i Iribarena pokupilo je lovorike jer, kako je u toku predstavljanja prvonagrađenih radova ukazao predsednik žirija Janez Koželj, uspelo je da reši tri osnovna problema koji su bili pred arhitektama.

Savski trg kao zeleni točak

Prva nagrada od 50.000 evra pripala je španskom arhitektonskom birou „Fenvik Iribajen arhitekts“ za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice

– Jedan od najtežih zadataka bilo je povezivanje celina jer je ovaj trg u težištu starog i novog, preko njega se sa Terazija spušta ka priobalju na kome niče grad budućnosti. Ideja prvonagrađenih je vrlo jednostavna jer su oni osmislili krug koji se zatvara sam u sebe, ali istovremeno omogućava i priključenje iz različitih pravaca. Ova ideja pomoći će u daljim razradama ovog trga, da na kraju on bude perfektan kao što je i svaki krug perfektan – slikovit je bio Koželj.

Drugi izazov za učesnike konkursa, kako je dodao, bio je šta da se uradi sa saobraćajem.

Savski trg kao zeleni točak

Travnička ulica

– Jer, trg treba da bude dostupan svima. Jedna od najvažnijih preporuka žirija bila je da pre izvedbe treba da se premeste tramvajske šine uz obruč trga, uz takozvani bulevar sa kružnim drvoredom. Treća dobro razrađena ideja prvonagrađenog rada je da veliki trg treba da ima dva unutrašnja. Tako je ispred prekrasnog zdanja stanice osmišljena gradska pozornica – ukazao je Koželj dodajući da je jedan od ključnih izazova svih autora koji su konkurisali bio kako da se odnose prema velikom spomeniku koji je za trg unapred odabran.

Kako je juče istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, spomenik Stefanu Nemanji, koji se trenutno izrađuje u Moskvi, biće postavljen u toku jeseni na rekonstruisanom Savskom trgu. Obeležje osnivaču srpske države, kako je ranije najavljeno, biće visoko 28 metara.

– Do preuređenog trga, koji će biti veći od Trga republike, ubuduće će se lako dolaziti jer je tu predviđena stanica metroa – dodao je Vesić napominjući da se i ovaj trg i druge predstojeće rekonstrukcije u Savskom amfiteatru rade od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koje kompanija „Beograd na vodi” plaća prestonici.

Rok za preuređenje trga do jeseni, koji trenutno ciljaju gradski oci, prilično je ambiciozan ako se zna da pre zvuka prvih građevinskih mašina na njemu treba da se uradi projektovanje i da se sprovede tender za izvođača radova. I sve to pod uslovom da ovi poslovi uspeju iz prve. Čak i da se sve ovo brzo završi, ni na samom terenu građevinare neće čekati lak posao. Jer sa Savskog trga, koji je godinama unazad pre svega haotična prestonička saobraćajnica, treba izmestiti autobusku okretnicu koja će, kako je najavljivano, biti preseljena kod Mostarske petlje. Treba ukloniti i plato na kome je obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990–1999. ispred bolnice „Sveti Sava” i ispred zgrade Doma invalida.

Jedan od najvećih izazova za majstore svakako će biti izmeštanje saobraćajnica iz centra trga na njegov budući kružni obod.

Novi život starih zdanja

Doskorašnja zgrada Glavne železničke stanice, najprepoznatljivije obeležje trga na koje pogled puca sa vrha Nemanjine ulice, postaće institucija kulture, najverovatnije dom Istorijskog muzeja Srbije iza kojeg bi trebalo da se podigne i galerija. Ako ne bude odlaganja, konkurs za preuređenje bivše Glavne trebalo bi da bude raspisan na proleće.

Palata Pošte u Savskoj postaće komercijalni, obrazovni ili objekat kulture. Ono što ostaje kao jedna od većih nedoumica jeste da li će ovim objektima biti vraćen izvorni izgled, pre svega Pošti koja je između dva rata bila jedno od najlepših zdanja prestonice. Kao i ona, ni Glavna železnička, koja je spomenik kulture, danas nije u izvornom obliku jer su na njoj, u pravcu Karađorđeve, pre više decenija srušene dve kule.

Na trgu će ostati i zdanja bolnice „Sveti Sava”, Doma invalida i nekadašnji hotel „Petrograd” kome, kao i Pošti i Glavnoj železničkoj, nije očuvan izvorni izgled.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak