Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinskom festivalu

B92 06.02.2019 09:52
Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinskom festivalu


Novi film autora Ivana Markovića i Vu Linfenga "Od sutra počinjem da" biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum, saopštio je Filmski centar Srbije.Kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici. Uz minimalna sredstva i s malom ekipom, film je snimljen prošlog leta u Pekingu i predstavlja nemačko-kinesko-srpsku koprodukciju.

Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora koji su prethodno zajedno realizovali kratki film "Bela ptica", takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji kratki filmovi. Ivan Marković i Vu Linfeng takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali s Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film "Bila sam kod kuće" rediteljke Angele Šanelek, u kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije.

Prema rečima autora, "Od sutra počinjem da" prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu, i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti.

Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promeni. Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži.

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja serapidno žiri. Projekat su podržali Fondacija Boš, Univerzitet umetnosti u Berlinu KKWV i Marsen Studios.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak