Čarobni „Kineski festival svetla“ na Kalemegdanu

RTS 05.02.2019 15:32
Čarobni „Kineski festival svetla“ na Kalemegdanu


U susret obeležavanju kineske Nove godine, na Kalemegdansku tvrđavu, pravo iz Kine, stiže svetlosni spektakl. Uz izložbu čarobne instalacije kineskih lampiona, 4. februara počeće „Kineski festival svetla“ u Srbiji kojim će se prvi put kod nas proslaviti Kineska nova godina.Bajkovite svetlosne instalacije pod nazivom PandaGodišnja dobaČudesni jelenŠapat pingvina i još mnoge druge uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će posebno biti zanimljiv najmlađima.

Do ove spektakularne izložbe je došlo zahvaljujući kulturnoj razmeni između naše dve zemlje, a na inicijativu i lično angažovanje pre svega našeg umetnika Slobodana Trkulje, kreativnog ambasadora Srbije, koji sa grupom „Balkanopolis“ uživa izuzetnu popularnost u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Izložbu će otvoriti ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo, ministar kulture Vladan Vukosavljević i premijerka Ana Brnabić.

Besplatni svetlosni spektakl, koji će ulepšavati Kalemegdan od 4. do 24. februara, kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona „Zigong Haitjen“ iz Kine. Lampioni će se upaliti svako veče od 17 časova.

U okviru programa prvog „Kineskog festivala svetla“, 16. februara u Kombank dvorani biće održan koncert primitivnog muzičkog ansambla „Hin An“, poreklom iz prelepe Horikin prerije iz unutrašnje Mongolije u Kini.

Uz spektakularan program koji je prikladan za sve uzraste, „Hin An“ ansambl povešće vas na nezaboravno muzičko putovanje u kome će vam kroz muziku i ples otkriti priče i anegdote iz života Mongola.

Ovaj nastup predstavlja i jedinstvenu priliku da se upoznate sa kulturom i tradicijom ovog drevnog naroda Dalekog Istoka.

Domaćin večeri i voditelj programa biće naš poznati umetnik Slobodan Trkulja.

Prvi „Kineski festival svetla“ u našoj zemlji organizovao je „Balkanopolis centra za modernu tradiciju", uz podršku Vlade Srbije i kineske ambasade u Beogradu. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak