Jedno zimovanje, a skijanje u tri države

Novosti 04.02.2019 12:45
Jedno zimovanje, a skijanje u tri države


Zimski centar Kanin nudi mogućnosti za slalom u Sloveniji, Italiji i Austriji. Kao posebnu atrakciju ističu da staze ne priznaju državne graniceSKIJALIŠTE Kanin je najviše slovenačko skijalište i jedino na kome se staze protežu iznad 2.000 metara nadmorske visine. Nalazi se u severozapadnom delu Slovenije, iznad turističkog mesta Bovec i reke Soče.

U izuzetnom prirodnom okruženju, sa planine Kanin se može uživati u veličanstvenom pogledu na Triglav i Julijske Alpe, kao i na Jadransko more - Tršćanski zaliv koji je vazdušnom linijom udaljen nešto više od 50 kilometara.

Kao posebna atrakcija ovde se svakako navodi da skijališta Kanina ne priznaju državne granice, jer se skijaške staze bukvalno protežu do Italije, pa i dalje do Austrije.

Područje Julijskih Alpa zapravo se nalazi na tromeđi ovih evropskih država. Izgradnjom velike viseće gondole sa italijanske strane, povezana su dva susedna ski-centra, pa je nastalo jedinstveno skijalište Kanin-Sela, prvi međunarodni skijaški centar u regiji. Time je omogućeno skijanje sa jednim ski-pasom.

Skijaška sezona na Kaninu počinje u decembru i traje sve do maja. Na skijalište se dolazi gondolom, koja je i najduža u Sloveniji. Iz mesta Bovec gondola vodi do skijališta Kanin, koje se nalazi 2.200 metara nadmorske visine.

Jedno zimovanje, a skijanje u tri države

Na slovenački deo skijališta otpada polovina ski-staza, koje pored pomenute gondole, opslužuju još tri žičare i jedan ski-lift. Dok italijansku stranu skijališta, sa 15 kilometara staza, pokrivaju četiri ski-lifta i gondola. Za manje zahtevne skijaše u blizini Boveca je i skijalište Čez Soče, sa blagom stazom dužine 900 metara i dva dva ski-lifta.

Bovec je od Beograda udaljen nešto više od 450 kilometara. Preporučuje se put od Kranjske Gore preko prevoja Vršič. Ili preko Škofja Loke i Tolmina, uz italijansku granicu sa jugozapadne strane.

Jedno zimovanje, a skijanje u tri države

Uz poslovičnu ljubaznost domaćina, mora se navesti i posebno prijateljski odnos prema turistima iz Srbije, koji su više nego rado viđeni gosti na Kaninu.

CENE ARANŽMANA 

JEDNONEDELjNI skijaški aranžman sa doručkom košta oko 300 evra, u zavisnosti od objekta u kojem ste smešteni. A deca sa roditeljima plaćaju oko 200 evra. Prevoz nije uračunat.

ATRAKTIVNI LETOVI

ZIMSKI odmor u skijalištu Kanin nije ograničen samo na skijanje i na skijaško trčanje. U organizaciji lokalnog letačkog kluba iz Boveca, u ponudi je i atraktivan let na skijama. Uz obaveznu dozu adrenalina, ovo podrazumeva nezaboravan pogled na Julijske Alpe i okolinu.

Jedno zimovanje, a skijanje u tri države

SKI-PAS

U PONUDI je i mogućnost kupovine jedinstvenog ski-pasa koji važi za sva tri skijališta, kao i za deo zajedničkog centra Kanin-Sela, a njegova cena je 28 evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak