Dačić: Nema opravdanja da se u UN ne raspravlja o Kosovu

RTV 04.02.2019 12:26
Dačić: Nema opravdanja da se u UN ne raspravlja o Kosovu


Veoma je važno da se iskoristi pozitivan momentum u međunarodnim odnosima da se učine svi napori da se dođe do trajnog rešenja, do kraja Trampovog mandata, jer je njegova administracija otvorila vrata za kompromisTrenutno se u Savetu bezbednosti UN-a vodi velika borba hoće li uopšte u februaru biti održana sednica o Kosovu i Metohiji, a ministar Ivica Dačić kaže za Tanjug da je Ekvatorijalna Gvineja, kao mala zemlja, iskazala veliki principijelnost i herojstvo sto je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesečnog dnevnog reda sprečile svojim protivljenjem SAD, VB, Nemačka i Poljska.

"Zaista je začuđujuće da u trenucima kada je blokiran dijalog zbog necivilizacijskih taksi Prištine, ove zemlje ne žele da se o tome raspravlja. Nije Srbija uvela praksu da se sednice održavaju na tri meseca, već generalni sekretar UN-a piše svoje izveštaje na tri meseca. Mi smo spremni da se postigne kompromis, ali apsolutno osuđujemo pokušaj da se tema Kosova izbaci sa dnevnog reda SB UN-a.

Da je neophodno da se raspravlja o Kosovu potvrda su i dalje jednostrane i nerazumne odluke Prištine, kao što je noćašnja o Trepči. Vlasti u Prištini su najveća pretnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB UN-a o Kosovu.

Veoma je važno da se iskoristi pozitivan momenat u međunarodnim odnosima da se učine svi napori da se dođe do trajnog rešenja, do kraja Trampovog mandata, jer je njegova administracija otvorila vrata za kompromis, za razliku od prethodnika koji nisu hteli ni da razgovaraju ni o čemu drugom osim o priznanju Kosova.

Takođe, treba iskoristi i pozitivan stav Mogerinijeve o potrebi kompromisa. Jednom rečju, ako u narednih godinu-dve ne bude dogovora, teško se možemo nadati pozitivnom rešenju za Srbiju.

Zato je u Srbiji neophodna politička stabilnost u ovim teškim i odlučujućim vremenima.

Zbog toga najava Đilasa, Jeremića i ostalih da ce glavna njihova aktivnost biti spoljnopolitička, govori da ce o svojoj zemlji pričati sve najgore predstavnicima međunarodne zajednice, da je u Srbiji navodno diktatura, da je Srbija faktor nestabilnosti i da izaziva konflikte sa svima u regionu. To isto sto pričaju i naši neprijatelji. Zato i ne čudi njihova izjava da nije bitno ko vodi proteste, jer ne smeju pred građane, hoće samo da ih iskoriste protiv Vučića. Price o bojkotu Parlamenta I izbora, protesti, sve je to već viđeno u prošlosti. A neko je rekao da se istorija ponavlja kao tragedija ili farsa. Nadam se da ce ovo biti farsa. Jednom mi je jedan od lidera 5-og oktobra na moju primedbu i pitanje jesu li se za ovo borili kad su im neki zakoni I postupci bili nedemokratski, rekao 'nismo se mi borili za demokratiju, nego za vlast'. Posto su to isti ljudi, siguran sam da je i sada tako, rekao je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak