Pet lakih načina da se hranite zdravije

Mondo 04.02.2019 11:48
Pet lakih načina da se hranite zdravije


Malim koracima do boljeg boljeg zdravlja i lepšeg izgleda.Ako pokušavate da uradite nešto dobro za sebe, nemojte odmah "zagristi" previše. Kad sebi postavimo zadatak koji se graniči sa nemogućim, kao što je recimo potpuna promena načina ishrane, pristupa vežbanju, pa i pogleda na svet praktično preko noći, malo je verovatno da ćemo uspeti u toj nameri.

Znate na šta mislimo, sećate se koliko ste puta sebi rekli "gotovo je, od ponedeljka neću više 'ni liznuti' slatko, testo, mleko" ili već nešto slično? A sećate se, verovatno, i koliko puta ste u tome istrajali… do utorka u najboljem slučaju.

Zar ne bi bilo bolje da umesto toga "pobedite"? Možete, nije čak ni teško. Važno je samo da promenite pristup. Fokusirajte se na ono što bi trebalo da uvedete u svoju ishranu, umesto na ono što bi trebalo da izbacite. WebMD donosi nekoliko ideja:

Doručkujte žitarice koje imaju visok sadržaj vlakana. Većina odraslih osoba tokom dana unese samo polovinu potrebne količine vlakana. A vlakna su višestruko korisna, snižavaju holesterol, poboljšavaju varenje, a brzo nas i zasite, tako da je manja verovatnoća da ćete se prejesti. Kad birate žitarice, gledajte da po porciji imaju između tri i pet grama vlakana. I neka budu integralne.

Neka vam voće bude "pri ruci". Činija sa voćem treba da ima "počasno mesto" u vašoj kuhinji, a drugo… voće kao što su kruške ili jabuke operite odmah, pre nego što ih stavite na vidno mesto. Veća je verovatnoća da ćete voćku pojesti "u prolazu" ako vam je "na oku" i ako je oprana, tako da vas lenjost neće sprečiti u nameri da se hranite zdravije. Ako uvedete pravilo da svakog dana pojedete porciju voća, unosićete više vitamina, zdravih vlakana i važnih nutrijenata koji vaš imunitet čine snažnijim!

Birajte povrće koje se brzo i lako priprema. Ako ste "početnik" u zdravoj ishrani, dobar izbor su i smrznute polu-gotove opcije: grašak, brokoli, boranija… Spremaju se brzo, a unosite sve korisne nutrijente.

Odredite jedan dan u nedelji kada ćete jesti ribu. Ako niste sigurni kako da je pripremite, nemate vremena ili vas mrzi, i smrznuti fileti oslića ili nešto slično su dobar prvi korak. Dopašće vam se, pa ćete se verovatno ubrzo odvažiti i da "eksperimentišete" i isprobavate nove recepte. Ali, ribu uvek pripremajte u rerni, na papiru za pečenje, tako da dodate samo kap, dve maslinovog ulja.

I, na kraju, ili - na početku: njeno visočanstvo voda! Znate već, voda je najbolje piće!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak