Ubistvo Dragana Maksimovića ne smemo da zaboravimo

Noizz 04.02.2019 11:11
Ubistvo Dragana Maksimovića ne smemo da zaboravimo


Monstruozno ubistvo srpskog glumca Dragana Maksimovića Makse (52) i danas je jedan od najstrašnijih podsetnika na slabost našeg društva.Za mlađe generacije, koje možda ne reaguju na sam pomen Maksinog imena, u pitanju je naš poznati glumac koji je iza sebe ostavio više od 60 uloga, između ostalog i u kultnim filmovima "Petrijin venac", "Šmeker", "Vreme čuda", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Nož", "Mi nismo anđeli", "Crni bombarder", "Lepa sela lepo gore", serijama "Otpisani", "Otvorena vrata", "Gore dole"... I sigurno bi ih bilo još mnogo da se 17. novembra 2000. godine nije zadesio u Srbiji, u Beogradu, u samom centru grada, u nekadašnjem restoranu "Beli grad" na Zelenom vencu.

Tu ga je napala grupa neonacista, navijača Rada, koja se besna i divlja vraćala nakon izgubljene utakmice protiv kluba Obilić. Navodno im se Maksimović "nametnuo" kao meta jer je bio tamnije puti, pa su mislili da je Rom, što je za njih izgleda bio dovoljan razlog ga da napadnu i pretuku.

Maksa je bio dugogodišnji astmatičar, dijabetičar i sveže operisan od katarakte, tako da im se nije suprotstavio. Zverski su ga prebili, i to pred gomilom ljudi, prolaznika, svedoka...

I niko ništa nije preduzeo da mu pomogne.

Sa teškim povredama prebačen je u bolnicu, agonija je trajala mesecima, a na današnji dan 4. februara, podlegao je povredama.

Ostalo je zapamćeno da je Maksimović do smrti odbijao da identifikuje napadače. Čak, tražio je "da se ovi mladi ljudi ne hapse".

Skoro 20 godina posle tragedije, policija još nije uspela da identifikuje ubice. S vremena na vreme, polažu se venci na njegovu spomen-ploču na Zelenom vencu. Retko ko se i seti ove mračne godišnjice. A nama i dalje nije dobro kad se setimo da živimo u zemlji gde klinci idu okolo i ubijaju ljude i gde ovako nešto može bilo kome da se desi pred toliko ljudi, a da niko ne reaguje.          


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak