Vučićeve reči od pre sedam godina koje je Vučić odavno zaboravio - ali Srbija nije

Noizz, Ljubica Krstić 04.02.2019 11:03
Vučićeve reči od pre sedam godina koje je Vučić odavno zaboravio - ali Srbija nije


"Nama je potreban predsednik koji će da ujedini Srbiju, predsednik koji neće da vodi negativnu kampanju, predsednik koji neće da bude predsednik Srpske napredne stranke", govori Aleksandar Vučić u klipu koji je postao viralan na društvenim mrežama ovih dana.Snimak je nastao davne 2012. godine, kada je Vučić bio zamenik predsednika SNS-a, dve nedelje pred drugi krug predsedničkih izbora na kojima će Tomislav Nikolić zvanično smeniti Borisa Tadića na poziciji predsednika države.

Kratki klip, koji je izvučen iz emisije "Odluka 2012" Suzane Trninić od sedmog maja 2012. godine - dakle, dan nakon parlamentarnih, lokalnih i prvog kruga predsedničkih izbora - pokazuje Vučića koji govori o tom nekom idealnom predsedniku države. U nastavku te izjave Vučić zaključuje da nam treba "predsednik koji će da bude predsednik svih građana", mada je to isečeno iz snimka koji kruži mrežama. Sedam godina kasnije, Vučić se nalazi upravo na poziciji predsednika, ali ne samo da ne odgovara sopstvenim zahtevima koje je izneo u toj emisiji, već sve radi suprotno od toga.

Predsednik koji će ujediniti Srbiju

Na prvom mestu, Vučić naglašava da predsednik treba da ujedini Srbiju - isti onaj Vučić koji je, kako se čini, podelio Srbiju kao što je to uspeo da uradi malo koji političar pre njega. Istorija će ga pamtiti po mnogo čemu, ali i po tome što je za vreme njegovog mandata preko 30 gradova širom zemlje protestovalo protiv njega. S druge strane, tu su SNS botovi (njih tačno 3.456) koji svakodnevno seju mržnju po društvenim mrežama i iznova i iznova dovode do toga da Srbija bude podeljenija nego ikada pre.

Predsednik koji neće voditi negativnu kampanju

Zaista nam treba jedan takav predsednik, jer bi prosto bila milina da imamo šefa države kojem se čitava kampanja ne zasniva samo na najbrutalnijem vređanju protivnika. Nažalost, nemamo ga. Imamo predsednika Vučića, koji ne samo da vodi negativnu kampanju protiv opozicionih političara, već i protiv novinara, glumaca, tviteraša i svih onih koji se drznu da se ne slože sa njim.

Predsednik koji neće da bude predsednik SNS-a, već svih građana

Naravno, ovo je izrečeno u sklopu predizborne kampanje za Tomislava Nikolića, koji je najavio da će sići sa čela SNS-a ako postane predsednik Srbije, što je kasnije i uradio, ali ga to nije učinilo predsednikom svih građana. Vučić, s druge strane, nije sišao sa čela stranke kada je dobio predsednički mandat, ali zato jeste pokazao da je svako ko nije simpatizer SNS-a automatski strani plaćenik, tajkun, kriminalac, propali narkoman, alkholočar ili neka od kombinacija svih tih stvari. Drugim rečima, "predsednik svih građana" i "Aleksandar Vučić" ovih dana u rečenici mogu da stoje zajedno samo u posprdnom tonu.

Izgleda da je Vučić odavno zaboravio na reči koje je izgovori pre bezmalo sedam godina, ali Srbija nije - ne nužno tu njegovu izjavu, već nije zaboravila kako treba da se ponaša pravi predsednik svih građana. A neće ni zaboraviti.          


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak