Podzemni kontejneri u Beogradu biće zaključani

Radio 021 04.02.2019 10:21
Podzemni kontejneri u Beogradu biće zaključani


Pojedini podzemni kontejneri u Beogradu počeće ove godine da se zaključavaju, a stanari okolnih zgrada će imati ključ, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.Naš cilj je da obnovljene podzemne kontejnere unapredimo i zato će od ove godine u pojedinim ulicama Vračara ti kontejneri biti zaključani, a ključ će imati samo stanari koji žive u okolnim zgradama. Ovo činimo po ugledu na mnoge gradove u svetu i na zahtev stanara", rekao je Vesić.
 
Naveo je da se sada dešava da su ti kontejneri često prepuni, jer ih pune iz okolnih kafića i restorana, iako je predviđeno da ih koriste samo stanari.
 
"Vlasnici tih kafića imaju obavezu, prema odluci Grada, da potpišu ugovore sa 'Gradskom čistoćom' i nekim od operatera koji bi od njih direktno preuzeli smeće i odnosili ga. Nažalost, mali broj restorana i kafića ima ovakav ugovor već svojim otpadom pune okolne kontejnere", rekao je Vesić.
 
"Dakle, ove godine krećemo eksperimentalno sa nekoliko ulica na Vračaru, a ako se bude pokazalo uspešnim proširićemo na sve ulice u kojima ima podzemnih kontejnera. U podzemne kontejnere otpad će moći da bacaju samo stanari, đubrijere su za prolaznike, a restorani, kafići i prodavnice moraju da imaju ugovore sa operaterima da odnose njihov otpad", rekao je zamenik gradonačelnika.
 
Dodao je da će ove godine, gde god postoje bar dva, a najbolje tri podzemna kontejnera u nizu, oni biti pretvoreni u kontejnere za različite vrste otpada. Vesić je rekao i da će ovi kontejneri imati senzore koji će slati signal u vozila za odnošenje smeća, što će omogućiti radnicima "Gradske čistoće" da bez otvaranja kontejnera vide koliko otpada ima u njima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak