Deveti protest "1 od 5 miliona"

Blic 02.02.2019 19:31
Deveti protest "1 od 5 miliona"


Deveti po redu protest "Jedan od pet miliona" počeo je večeras oko 18 sati kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na početku protesta pročitano je pismo studenata FPN-a, koji su između ostalog, zatražili ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića.Kolona okupljenih na protestu "1 od 5 miliona" krenula je u protestnu šetnju, koja se u Beogradu odžavaju svake subote od 8. novembra prošle godine.

Građani su se okupili u Vasinoj ulici, a povorka je zatim krenula u protestnu šetnju ka Terazijama. Demonstranti će proći i ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša, Takovskom, Svetogorskom i Makedonskom.

Okupljenima su se, na početku, obratili profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, muzičar Marko Šelić Marčelo i Slađana Stanković iz udruženja malinara, koji su se ove subote priključili protestima. Zatražena je ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je za brojne profesore univerziteta koji su podržali proteste rekao da, među njima "nema ozbiljnih imena".

Na početku, govorio je jedan od organizatora Miodrag Simović, koji je pročitao pismo studenata FPN koje će, kako je planirano, zajedno sa ostalim pismima studenta biti prosleđeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Mi studenti FPN ovim putem dižemo glas protiv vlasti, skrnavljenja slobode. Svesni smo da mnogo mladih sa fakultetskim diplomama odlazi iz zemlje. Oduzeli ste nam dostojanstvo kupovinom diploma, oskrnavili ste sve ono čemu nas profesori uče, a vaš ministar (Mladen) Šarčević je sve te profesore nazvao neozbiljnim imenima. Zato tražimo njegovu ostavku - poručili su studenti FPN u pismu, u kome su pozvali kolege sa drugih fakulteta da se priključe protestima.

Profesorka Marija Bogdanović, koja je bila dekan Filozofskog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se od 1968. godine građani okupljaju na platou ispred Filozofskog da se bore za demokratsko društvo.

Okupljanje ispred Filozofskog fakulteta

- U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratskom društvu, a ne zatvorenom. Imamo podršku i naših kolega iz inostranstva. Za ministra prosvete je njegov resor ništa. Živimo u društvu u kome se lična karta prilikom zaposlenja menja partijskom knjižicom i kupljenom diplomom, a plagijati su tabu tema. Ako je sve dobro, zato je građanstvo na ulicama - rekla je ona.

Potom se obratila i Slađana Stanković ispred malinara:

- Došli smo da iskažemo nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalaze poljoprivrednici i malinari širom Srbije. Već godinu i po dana bijemo bitku sa ovom vlašću koja ćuti nad problemom i obmanama. Dižemo glas protiv nepravde, lažnih privatizacija i lažnih reformi koje vode strahu za golu egzistenciju i propadanju - rekla je ona.

Protesti ..

Marko Šelić Marčelo poručio je u svom obraćanju da je tu da bi ohrabrio ljude da uzmu svoje dostojanstvo nazad:

- Došlo je preko glave i mnogo višima od mene. Dalje neće moći. Ja nisam ovde da se rugam krezubima, jer krezubost me asocira na siromaštvo i nemaštinu. Nisam tu da kinjim one koji nemaju hrabrosti, nego da ih ohrabrim da uzmu svoje dostojanstvo nazad. Ustanite i probudite se. Ovde sam da za sve iz vlasti tražim lustraciju, a da postoji sud za neumesno i bahato, na njega bi ih trebalo izvesti - reka je on i nastavio:

- Ti zamišljaš da je najbolje društvo štrumfova, gde je jedan glavni a za njega svi isti rade. I da smo svi mi ostali niko i ništa... Nećemo stati... Zapamtite, mržanja nikada ne pobeđuje, to čak i deca, čitanjem bajki, znaju. Do pobede i do slobode, hrabri ljudi.

Kako su krenuli protesti?

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.
Deveti protest "1 od 5 miliona" 

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Protesti u Kosovskoj Mitrovici

Večeras se, po prvi put, protesti "1 od 5 miliona" održavaju i u Kosovskoj Mitrovici.

Građani su se večeras okupili i na trgu Kneza Laza u centru Kosovske Mitrovice, odakle će krenuti po prvi put u šetnju „#1od5miliona“. Među okupljenima su i najstariji sin Olivera Ivanovića, Nikola Ivanović, prva supruga Olivera Ivanovića Marina Ivanović, Rada Trajković, bivši narodni poslanik, Dragiša Đoković, Nenad Radosavljević i troje aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva. Protestna šetnja će se završiti paljenjem sveća na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak