Treći protest "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu

Moj Novi Sad 02.02.2019 13:39
Treći protest "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu


Kao i prethodne dve nedelje, građani i građanke Novog Sada okupili su se na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta u 18 časova i tako započeli treći protest "Jedan od pet miliona".Ovo je, dosad, najmasovniji protest u Novom Sadu, procenjuje se da je bilo oko pet hiljada ljudi.

Okupljenima se prvi obratio glumac Milorad Kapor koji je kritikovao ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog njegove izjave povodom podrške univerzitetskih profesora protestima građana širom Srbije rekavši da "tu nema ozbiljnih imena".

- Mladene Šarčeviću, ko si ti da dovodiš u pitanje kredibilnost naučnika i obrazovnih radnika koji su svi završili više škole od tebe i koji su više učinili i više čine od tebe u svemu osim u podaništvu i urušavanju institucija - izjavio je on.

Zatim se građanima obratio i njegov kolega Radoje Čupić koji je podsetio da je "danas rođendan našeg grada i da je to rođendan njegove slobode".

- Stvarno sam mislio da su se neke stvari završile i da više neću morati da budem ovde, ali očigledno, mora se. Mora se jer je u pitanju SLOBODA, ono što svaki normalan čovek oseća kao neotuđivi deo sebe... - istakao je Čupić. 

Okupljenim građanima je pročitan proglas koji je potpisalo više stotina umetnika i kulturnih radnika, koji su podržali protest.

Okupljeni nose natpise "Novi Sad mora biti slobodan grad".

Nakon njegovog obraćanja okupljeni su krenuli u šetnju uobičajenom rutom: od Jevrejske, Bulevarom oslobođenja, Maksima Gorkog gde će stati ispred zgrade RTV-a, a šetnja će se završiti ispred Skupštine grada.

U gomili su, od političara, primećeni Borislav Novaković i Vuk Jeremić.

Protest je završen oko 19.30 časova, a zakazan je novi za sledeći petak u 18 časova na istom mestu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak