Sveta tajna pokajanja za oprost od grehova

NaVidiku 02.02.2019 11:43
Sveta tajna pokajanja za oprost od grehova


Pokajanje je Sveta tajna kroz koju vernici ispovedaju svoje grehe i ukoliko to čine iskreno, kajući se, od sveštenika dobijaju oproštaj od grehova.U ime Hrista, ispovednik olakšava dušu vernika skidajući sa njega greh tako što čita molitvu koja glasi “Gospode Bože naš, koji si Petru i bludnici suzama podario oproštaj grehova, i carinika koji je poznao grehe svoje opravdao, primi ispovest sluge tvoga (ime), i grehe koje je sagrešio voljno ili nevoljno, rečju ili delom ili mislima, Ti mu kao blag i čovekoljubiv Bog oprosti. Jer Ti jedini imaš vlast otpuštati grehe, jer si Bog milosti i sažaljenja, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek, i u vekove vekova. Amin ”.

Međutim, vernik mora osetiti pokajanje da bi skinuo teret greha sa sebe. U slučaju da ispovednik primeti da se vernik ne kaje, on je slobodan da ne pročita ovu molitvu. Takođe, on se obavezuje da po cenu života nikom ne oda ono što mu ma koji vernik ispovedi.

Ako je reč o nekom većem grehu, ispovednik preporučuje verniku kaznu čija težina varira u zavisnosti od težine samoga greha. To može biti post, molitva, traženje oproštaja od osobe kojoj je učenjen nažao, a jedna od najstrožijih kazni jeste zabrana pričešća na neko vreme, jer vernik tako ne može da olakša dušu, već je prinuđen da živi sa teretom greha koji ga izjeda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak